Gadret je svojo prvo veliko zmago dosegel v slogu samostojnih strelcev. Takih priložnosti je malo in zelo redko uspejo. Za to je bila tudi etapa kot nalašč. Valovita trasa po gričih na obrobju Apeninov je bila podobna zahtevnim klasikam, polno preobratov pa je prinesla tudi trikilometrska vzpetina na Castelfidardo. V zadnjih 500 metrih je prišlo kar do treh preobratov. Španec Daniel Moreno (Katjuša) in Litvanec Ignatas Konovalovas (Movistar) sta kot najbolj trdoživa ubežnika vztrajala skupaj do zadnjih 450 metrov. Rožnata glavnina, s pričakovano najmočnejšima specialistoma za tovrstne zaključke Joaquimom Rodriguezom in kraljem ljubljanskega gradu Giovannijem Viscontijem je lov taktično malce upočasnila. To je za napad 300 metrov pred ciljem opogumilo Gadreta.

Favoriti ga zagotovo niso jemali preveč resno, saj je kot specialist za ciklokros v dosedanji poklicni karieri slavil le na treh manjših dirkah 2007 in 2008. Gadret je zadnjih 200 metrov priletel mimo Morena ter z nekaj sreče, ker se je cesta v zadnjih 50 metrih poravnala, ubežal skupini z vsemi rožnatimi gospodarji. Tudi Albertom Contadorjem. Ekipa Saxo Bank se je otepala branjenja rožnate majice, zato so pobudo taktično prepustili Francozu Le Mevelu, ki je bil s sodelovanjem v begu dolgo v virtualni rožnati majici. Tega niso dovolile predvsem ekipe Androni, Lampre in Astana, zato sta bila Simon Špilak in Gorazd Štangelj polno zaposlena. "Najtežja etapa do zdaj. Že po petih kilomterih je bila velika gneča, vsi smo bili na kupu. Danes zagotovo sledi počitek," je sporočil Gorazd Štangelj.

Kolo s startno številko 222, pripeto na prtljažnik spremljevalnega avtomobila Vacansoleil, je pomenilo odstop Boruta Božiča, ki je zadnjo polovico etape dočakal kot sopotnik. "Po 20 kilometrih ni šlo več. Bolečina v križu, ki je bila posledica padca v šesti etapi, je bila na začetku neznosna. Bolelo me je ves teden. Bilo je vse huje in nisem želel več tvegati. S takimi težavami tudi v Ravenni ne bi imel nobenih možnosti, čeprav bi prišlo do pravega sprinta. Ko pridem domov, grem na podrobne zdravniške preglede," je Borut Božič razočarano navedel razloge, da je moral po 1734 kilometrih svojega prvega Gira predčasno domov. Najboljši dosežek sedemnajstega Slovenca na Giru je peto mesto v drugi etapi. V načrtu je imel, da bi Giru v slovo pomahal danes po sprintu v Ravenni. Jutri se do ledenika Grossglockner ni imel namena mučiti. V načrtu ima tudi francoski Tour, v konkurenci pa je še 186 kolesarjev.