Poleg tega so pokazali kar 60 odstotkov nižjo verjetnost, da bi se jim razvila agresivna oblika raka na prostati, ki se razširi na druge dele telesa. Dobrodelne organizacije pa opozarjajo, da so dokazi, ki so bili objavljeni v znanstveni reviji Journal of the National Cancer Institute, še vedno nejasni.

Organizacije ne svetujejo moškim, naj začnejo piti kavo v upanju, da bodo tako preprečili raka na prostati.

Raziskavo so opravili na 48 tisoč moških in jih vsaka štiri leta med letoma 1986 in 2006 vprašali za podatke o količinah vsakodnevnega zaužitja kave. V obdobju dvajsetih let je iz skupine bilo z rakom na prostati diagnosticiranih 5035 moških, od tega je bilo 642 primerov s smrtnim izidom. V raziskavi pa sicer niso našli razlike med kavo s kofeinom in kavo brez kofeina, kar kaže na to, da kofein ni razlog za znižanje nevarnosti raka na prostati.

V raziskavi so odkrili, da že relativno majhne količine kave – ena do tri skodelice na dan – zmanjšajo nevarnost smrtnega raka na prostati za 30 odstotkov. Raziskovalci zato verjamejo, da je v kavi neznana zmes, ki ščiti pred boleznijo.

Glavna raziskovalka dr. Kathryn Wilson s Harvardske šole za javno zdravstvo v Bostonu je povedala: "Trenutno ne razumemo rizičnih dejavnikov, ki bi se jih dalo spremeniti ali nadzirati, da bi zmanjšali nevarnost za smrtonosen rak na prostati. Če bodo naša odkritja potrjena, bi kava lahko predstavljala spremenljiv dejavnik, ki bi lahko zmanjšal nevarnost razvoja najbolj škodljive oblike raka na prostati.“