"Knjige Philipa Rotha že več kot pol stoletja navdihujejo, izzivajo in zabavajo številčno občinstvo, ki se še povečuje," je ob razglasitvi nagrajenca v Sydneyju dejal predsednik žirije Rick Gekoski. "Njegov ustvarjalni duh ni le predrugačil naših predstav o judovski identiteti, temveč je na novo začrtal smernice literature, in to ne le ameriške," je dodal.

Velika čast

Roth pa je ob razglasitvi nagrade med drugim dejal: "Eno največjih zadovoljstev, ki jih doživljam kot pisatelj, je, da so moja dela na voljo širšemu svetovnemu občestvu, in to kljub zagatam, ki jih prevajanje mojih del lahko sproži."

Izrazil je tudi upanje, da mu bo nagrada prinesla pozornost tudi tistih bralcev po svetu, ki se doslej še niso srečali z njegovimi deli. "Nagrada je zame velika čast in v veliko veselje mi je, da sem jo prejel," je dejal.

Roth velja za enega najplodovitejših in najbolj cenjenih pisateljev. Med njegovimi najbolj poznanimi deli so roman Portonoyeva tožba iz leta 1969 in trilogija iz poznih 90. let, ki obsega Ameriško pastoralo (1997), zanjo je prejel tudi Pulitzerjevo nagrado, "I Married a Communist" (Poročila sem se s komunistom iz leta 1998) in Človeški madež (2000).

Pisatelj z največ priznanji

Roth med živečimi ameriškimi pisatelji velja za avtorja, ki je prejel največ priznanj, med njimi pri 26. letih leta 1960 nacionalno knjižno nagrado za roman Zbogom, Columbus in leta 1995 za "Sabbath's Theater". Za svoje delo je prejel tudi dve nacionalni nagradi literarnih kritikov in tri nagrade PEN/Faulkner. Leta 2001 je prejel zlato medaljo za leposlovje Ameriške akademije za umetnost in literaturo.

Njegova zadnja knjiga, "Nemesis" je izšla leta 2010.

V slovenščino imamo prevedena še njegova dela Ogorčenje, Slehernik, Umirajoča žival, Zarota proti Ameriki, Profesor poželenja in Prevara.

Za mednarodno nagrado za leposlovje man booker so bili letos nominirani še Wang Anyi in Su Tong (Kitajska), Juan Goytisolo (Španija), James Kelman in Philip Pullman (Velika Britanija), Amin Maalouf (Libanon), David Malouf (Avstralija), Dacia Maraini (Italija), Rohinton Mistry (Indija/Kanada) ter Marilynne Robinson in Anne Tyler (ZDA) in John le Carre. Slednji je sicer nominacijo zavrnil, da bi tako dal priložnost manj uveljavljenim avtorjem. Kljub vsemu je ostal nominiranec, žirija pa je upoštevala njegovo željo in ga ni izbrala za zmagovalca.

Bienalna literarna nagrada je vredna 60.000 funtov (68.270 evrov). Podeljuje se živečemu avtorju leposlovja, čigar delo je dostopno v angleščini. Doslej so mednarodnega bookerja prejeli Kanadčanka Alice Munro (2009), Nigerijec Chinua Achebe (2007) in Albanec Ismail Kadare (2005).