Ob polletju plus, konec leta pa večmilijonski minus

Zdaj so se vsa ta podjetja Uni znašla v hudi finančni krizi. Najbolj je prizadelo Uni gostinstvo, ki je začetek maja z več kot 2,5 milijona evrov dolgov zdrknilo v stečaj. "Čeprav je gostinstvo delovalo dobro, podjetje ni zmoglo prenesti tolikšnega pritiska na likvidnostna sredstva," je ugotavljal glavni tajnik Marn. "Še ob lanskem polletju je firma izkazovala dobiček. To pa zato, ker niti ena bilanca ni verodostojna, podatki v njih so bili prirejeni," je škandalozne okoliščine razkril računovodja Vlado Kenda, ki je oktobra lani prišel sanirat Uni gostinstvo.

Računovodja razkril tihe družbenike

Do letošnjega leta je računovodske storitve za podjetja Uni izvajalo podjetje Forsa. Ta računovodski servis je v lasti soproge Davorja Račiča, donedavnega prokurista Uni gostinstva in Uni založbe. Prek Forse naj bi se izčrpavalo Uni gostinstvo in naj bi se, med drugim, namenilo več kot 110.000 evrov za nakup študentskega servisa Pikacom. Denar naj bi se nakazoval tudi drugim pravnim osebam, ki so na različne načine povezane z Račičem (Diversao, Skupina Tojeto, Zavod Regio...).

Kenda je upravnemu odboru univerze razkril tudi to, da se naj bi za Radomirjem Stankovićem, ki je uradno 66-odstotni lastnik Uni gostinstva, skrivalo najmanj pet tihih družbenikov. Med njimi naj bi bil tudi Primož Juhart, direktor Uni servisa in mariborski mestni svetnik Liste za pravičnost in razvoj.

Potop Uni gostinstva je s seboj potegnil tudi ostala podjetja Uni, ker so se z zelo visokimi gotovinskimi posojili in poroštvi močno finančno izpostavila do bankrotiranega podjetja. Najbolj se potaplja "matična" družba Uni servis, ki je že razglasila plačilno nesposobnost.

Krizne razmere kriminalnih razsežnosti

V praksi se ta insolventnost opaža celo tako, da na straniščih fakultet ni toaletnega papirja in da predavatelji že več mesecev čakajo na dobavo tonerjev za tiskalnike in drugega pisarniškega materiala. "Zaradi insolventnosti lahko zdaj plačujemo samo tekoče storitve," je ustavitev dobav pojasnil prokurist Iztok Kocjančič, ki je pred meseci prišel sanirat Uni servis.

"Uni servis je neustrezno organiziran in ne daje rezultatov. To po nepotrebnem povzroča krizne razmere kriminalnih razsežnosti," je prepričan Kocjančič. A tudi on ne more razrešiti razmer, saj direktor Juhart z njim noče sodelovati, ustanovitelj pa je Kocjančiču 4. maja omejil pooblastila. Anton Habjanič, direktor Tehnocentra, je ta ukrep pojasnil z besedami, da je "hotel zaščititi direktorja Juharta".

Juhart se je v zadnjih tednih zaprl kot školjka in se izmika novinarjem. Tudi ponedeljkove seje Upravnega odbora Univerze v Mariboru se ni udeležil. Se bo pa še nekaj časa obdržal na direktorskem položaju. Nadzorni svet, ki bi ga moral (krivdno) razrešiti, namreč ne obstaja več, saj so vsi člani s predsednikom, bivšim glavnim tajnikom univerze Boštjanom Brumnom na čelu, odstopili.