Deseta, pretežno ravninska etapa, na italijanski pentlji po dnevu premora ni prinesla preobratov, vsaj na cesti ne, medtem ko so časopisni članki poskrbeli za nekaj dodatnega popra na letošnji dirki. O današnjem zmagovalcu je odločal ciljni sprint, kjer se je Cavendish za obrekovanje lepo maščeval dvema glavnima krivcema za blatenje po časnikih. Britanec je v ključnih metrih sprintal hitreje kot rivala, ki sta ga obtožila, da je v nedeljski etapi s ciljem na Etni, goljufal.

Španec Francisco Ventoso in Italijan Alessandro Petacchi sta se tokrat morala zadovoljiti z drugim in tretjim mestom, pred današnjo etapo pa so časniki po njunih navedbah pisali, da si je Cavendish v nedeljski deveti etapi na goro Etna pomagal tako, da ga je navzgor del poti vlekel spremljevalni avto ekipe. Britanec je v nedeljo namreč na vrh prišel le 25 sekund pred "metlo", po kateri je kolesar izključen in ne sme nadaljevati dirke.

"Naj bo vesel, da sploh še sme sodelovati na dirki. Morali bi ga diskvalificirati, saj so ga v nedeljo vlekli na Etno z ekipnim vozilom," je dejal španski kolesar ekipe Movistar Francisco Ventoso in dodal: "Sramotno je, da se vsi drugi ubijamo, v želji da bi prišli na vrh znotraj določenega časa, medtem ko se nekdo drug prime avtomobila in si pomaga, brez da bi organizatorji kaj ukrenili."

Sprinter ekipe Garmin Murilo Fischer je na svojem Twitterju zapisal: "Neverjetno. Reče, da hoče zmagati na eni od etap za vsako ceno in to naredi tako, da se za 10 kilometrov prime za avto." Cavendish na obtožbe ni odgovarjal.