Po sestanku vodstva dirke z nekaterimi vodilnimi kolesarji (Contador, Nibali, Millar) je prišlo do odločitve, da vzpon in predvsem famozni spust z Monte Crostisa v Karnijskih Alpah ostajata v trasi 14. etape, ki se v soboto, 21. maja, končuje na smučišču Zoncolan, najbližje Sloveniji. Z videopredstavitvijo ozke ceste v prepadni grapi, kjer so napeli mreže po vzoru smuka v alpskem smučanju, naj bi komaj slab teden po smrti Wouterja Weylandta (usoden zanj je bil nizek betonski zid, kot ga poznamo z Vršiča) pomirili kolesarje, med katerimi je bil po ogledu preplastene mulatjere kritičen tudi Gorazd Štangelj.

Direktor Gira Angelo Zamegnan je dejal, da je francoski Tour še vedno največji kolesarski dogodek na svetu, organizatorji italijanske različice tritedenske dirke pa se trudijo, da bi bil najlepši. "V primerjavi s Tourom imamo pomanjkljivosti, da so v maju šole, tovarne in trgovine odprte in poleg tega imamo včasih sneg, nimamo pa vročine, ki bi na Touru topila asfalt." Prav tako je pripomnil, da na številne cilje v klanec vpliva tudi varnostni dejavnik, da so dirke bolj zahtevne, pa največ naredijo kolesarji - sami. Po drugi strani ne razlaga, da so organizatorji z Monte Crostisom že dosegli svoj namen - v medijih. Vložek, ki ga morajo kraji nameniti organizatorjem Gira za obisk krajev, se bo še hitreje povrnil. Prav zato tudi rožnata karavana v petek obišče ledenik Grossglockner (Veliki Klek). Prav tam pa bo Giro prerasel v drugo, bolj odločilno fazo.

"To kar je bilo na Etni, ni bilo še nič. Le najboljši so se malo potipali," meni strokovnjak s ceste Gorazd Štangelj. "Contador je pokazal nekaj svojih mišic, to pa je vse. Nihče še ni nič izgubil, saj so razlike daleč od tistega, kar bo v Milanu," je opisal stanje pred odhodom na masažo, v eni minuti nabitega dnevnega ritma pa zadovoljen s pripravljenostjo obrazložil: "Pod zadnji klanec se nas je pripeljalo še sto, z večino pomočnikov. V petek se bo šele začelo zares. Grosslockner bo težak, Zoncolan v soboto še težji, nedelja pa nemara najtežja na Giru doslej. Ko pred zadnji klanec pride peščica, so okoliščine drugačne. Zato na Etni ni bilo še nič."