Tedaj nam je kitajski trener na Galjevici pojasnil, da so mladi kitajski igralci prvič pripotovali v Evropo. Da prihajajo iz kitajske pokrajine Shandong, ki je od Pekinga oddaljena pet ur vožnje z vlakom, in da so na Kitajskem ekipni kadetski in mladinski prvaki. Takrat sta bila najuspešnejša igralca iz Shandonga Ma Lin, olimpijski prvak iz Pekinga, in Liu Guozheng.

Zhang Jike se je v Slovenijo vrnil v zadnjih dveh letih, ko je tekmoval na mednarodnem prvenstvu Slovenije v Velenju. Letos se je uvrstil v polfinale, med zmagovalce pa se (še) ni vpisal. Vendarle je bilo ob spremljanju njegovih iger jasno, da se je razvil v vrhunskega igralca, ki mu Evropejci ne sežejo do pasu, medtem ko se je lahko že meril z rojaki. A Zhang Jike pomembnejše vloge pri kitajskih ekipnih zmagah ni igral. Za največji uspeh do 15. maja letos si šteje zmago na MP Kitajske, kjer ga je domača javnost vzljubila, ko je v finalu v sedmih nizih premagal Ma Lina, proti kateremu je 22. avgusta 2010 dobil četrtega od šestih medsebojnih dvobojev.

V enem od intervjujev je 31. oktobra lani Zhang Jike dejal: "O olimpijskih igrah v Londonu ne razmišljam. Moj največji cilj je, da postanem posamični svetovni prvak." Svetovna javnost je tedaj prvič slišala, kakšne apetite ima igralec, ki je v kitajski reprezentanci zadolžen, da spravi v pokoj Ma Lina in Wang Liqina, pri tem pa Kitajski še naprej zagotavlja status nedotakljive namiznoteniške velesile. In to mu za zdaj zelo dobro uspeva.

Redki so zvezdniki, ki postanejo svetovni prvaki v prvem poskusu. To je letos uspelo kitajskemu čudežnemu dečku Zhang Jiku (po kitajsko je njegovo polno ime Zhang Ji Ke), pred tem pa je leta 1995 tak podvig dosegel njegov rojak Kong Linghui. "Vsekakor je bila moja prednost, da sem lahko bil neobremenjen. Zavedam se, da bo odslej vedno težje. A prav sproščenost in izjemna samozavest sta bili ključni na poti do uspeha," je po zmagi v angleški jezik prevajal kitajski prevajalec, saj Zhang Jike ne govori nobenega tujega jezika. Kitajci so v svetu namiznega tenisa nasploh znani, da zelo pazijo, kaj pride v javnost, zato na redke intervjuje v večini primerov pošiljajo prevajalca, ki je zaposlen v njihovi namiznoteniški zvezi.

Ko je v finalu branilec naslova Wang Hao izenačil na 2:2 v nizih, je kazalo, da je izkušenejši tekmec zlomil mlajšega tekmeca. Pri vodstvu z 2:1 v nizih in 9:8 si je Zhang Jike vzel minuto odmora, po njej pa izgubil vse tri točke. "Nisem se ustavil. Še sam ne vem, kako sem lahko ostal povsem miren. Govoril sem si, da izgubljen niz ne pomeni ničesar v primerjavi z naslovom svetovnega prvaka," je težke trenutke pojasnil 23-letni Zhang Jike, ki je na velike težave naletel tudi v šestem nizu. V igri s slovitim tekmecem in prvim igralcem sveta je namreč vodil z 10:5, a je Wang Hao ubranil vseh pet zaključnih žogic, nato še šesto in imel celo priložnost za izenačenje na 3:3 v nizih. "Začutil sem, da je Zhang v škripcih, tako da mi je dobro uspevalo braniti zaključne žoge. Ko pa sem zapravil svojo, sem vedel, da bo težko. Čestitam Zhangu, saj je igral res odlično. Ponosen sem tudi na svoj namizni tenis, zato bom poraz preživel lažje, saj sem dal vse od sebe, da ubranim naslov prvaka," je športno priznal poraz Wang Hao.

"Čeprav me vseskozi sprašujete o olimpijskih igrah, vas bom spet razočaral z odgovorom. Moj naslednji velik cilj je svetovno ekipno prvenstvo, ki ga moramo dobiti. Doslej v ekipnih tekmah Kitajske nisem igral najvidnejše vloge, a mislim, da bo odslej drugače," je postal samozavesten Zhang Jike.