Jelinčiča je med drugim zanimalo, kdaj in na kakšen način namerava vlada poskrbeti za Slovence na avstrijskem Koroškem ter ustrezno urediti njihov status in pripadajoče pravice. Pahor mu je v odgovor sporočil, da je vlada že opravila veliko dela.

Pri tem je navedel aprila doseženi kompromisni dogovor o postavitvi 164 tabel, ki je sedaj tik pred sprejetjem v avstrijskem parlamentu. Kot je poudaril Pahor, gre za korak naprej, kompromis v pravi smeri, ki pa ne dokončno odvezuje Avstrije njenih obveznosti pri spoštovanju in uveljavljanju 7. člena Avstrijske državne pogodbe.

Pahor je sicer še napovedal, da se bo konec tedna udeležil mednarodnega foruma v Avstriji, kjer se bo srečal z visokimi predstavniki avstrijske države. To bo še zadnja med neformalnimi oblikami srečanj, ki so s sprejetjem kompromisnega dogovora o tablah končno le obrodila sadove, je dejal.

Sicer pa bo vlada po njegovih besedah skušala nadaljevati politiko korakov v pravi smeri, ki krepijo spoštovanje manjšin, strpnost in multikulturnost.