Ognjemetu moči prvega favorita ni zmogel slediti nihče. Njegovemu izbruhu slabih sedem kilometrov pred ciljem je najprej sledil le Michele Scarponi (Lampre), vendar je "Čeveljček" poskus drago plačal. Brez velikih težav je najboljši kolesar etapnih dirk sedanje dobe ujel tudi venezuelskega peresnolahkega hribolazca Jose Rujana, se ga otresel v zaključku in prvič na Giru sploh z gesto revolveraša osvojil etapno zmago. Po letu 2008 je znova oblekel tudi rožnato majico. Pred današnjim dnevom odmora jih je kar nekaj (Menčov, Satre, Pinotti, Kišerlovski), ki bodo morali malce posodobiti želje na skromne cilje.

Con(ta)dor je poletel že v soboto v etapi do Tropee, ki je bila po kartografiji rezervirana za šprinterje. Finiš, z vzponom v mesto, je z zgodnjim spontanim napadom dober kilometer pred ciljem za prvo veliko etapno zmago sicer izkoristil 26-letni Oscar "Maček" Gatto (Farnese Vini), Alberto Contador pa je bil edini, ki mu je sledil. Njegova poteza je bila kar precejšnje presenečenje. Akcija naj ne bi bila načrtovana, čeprav ga je ekipa Saxo pripeljala v ospredje, a le iz varnostnih razlogov. "Bil sem spredaj in poskusil srečo ter nenazadnje pridobil nekaj sekund," se je Con(ta)dorju smejalo že v soboto. Borut Božič (Vacansoleil) je bil na repu glavnine, le 56., s časom tretjeuvrščenega Petacchija in s tem prav kislega obraza, redkobeseden, potem ko pasti pred ciljem ni pričakoval. Nizozemec Pieter Weening (Rabobank) je še upal, da namerava obdrži rožnato majico, a ga je odpihnilo 10 kilometrov pod vrhom Etne.

Božič in Simon Špilak sta v nedeljski sicilijanski etapi naprej poskušala s pobegom, a so se ob begu druge skupine razmere za Prekmurca v dresu Lampreja obrnile. Na čelu glavnine je moral loviti ubežnike in naredil je izjemno delo. V zaključni vzpon (20 km) so favoriti začeli z majhnim zaostankom za ubežniki, le da Špilakov kapetan Scarponi vloženega truda ni izkoristil v polni meri. Bolj so bili zadovoljni v Štangljevi Astani, potem ko je Roman Kreuziger kot peti končal ob Nibaliju in Garzelliju. "Kar dobro nam gre. Danes smo v Astani super vozili," je po prvem podaljšanem tednu Gira opisoval Gorazd Štangelj. "Kot ekipa smo v klanec najbolj številčni v ospredju. Morala v ekipi je visoka. Le Alberto je svet zase. Kot Cancellara na severnih klasikah," je kratko pristavil.