"Naš edini cilj je vsaj minimalna zmaga v Lizboni. O razliki ne razmišljamo, kajti kadarkoli smo igrali na čim višjo razliko, smo ostali praznih rok. V vsakem primeru bo odločitev o skupnem zmagovalcu pšadla šele v Sloveniji," je že pred včerajšnjo tekmo v eni izmed dvoran v okviru legendarnega Stadiona luči dejal Benficin trener Jose Antonio Silva. A tudi skromna želja o vsaj minimalni zmagi se mu ni uresničila, kajti njegovo moštvo je pred domačimi gledalci po štirih zmagah na štirih letošnjih evropskih tekmah prvič ostalo brez popolnega izkupička.

Koprčani na prvi finalni tekmi niso mogli računati na pomoč poškodovanih Darka Stanića in Uroša Elezovića (do povratne naj bi bila nared), vendar je v gostujoči zasedbi blestel srbski ostrostrelec z madžarskim potnim listom Milorad Krivokapić, ki je že v dobrih dvajsetih minutah petkrat "preluknjal" portugalsko mrežo. Prav "Krivi" je bil najzaslužnejši, da je bilo do izida 10:10 kar deset izenačenj, saj si nobeno moštvo ni uspelo priigrati več kot zadetka prednosti. Primorci so s počasnim ritmom omrtvili divje igralce Benfice in tekma je bolj spominjala na šahovsko partijo, kljub temu pa so nato gostitelji prvič le dočakali svoj trenutek.

Med izključitvijo Bojana Skoka (Cimosovi igralci so na kazenski klopi skupaj presedeli osem minut, Benfica ni imela niti ene izključitve) so Portugalci v pičlih dveh minutah dosegli tri zadetke in si priigrali prvo občutnejšo prednost (13:10). Enako razliko so imeli sedemkratni portugalski prvaki tudi na začetku drugega polčasa (14:11), vendar so jih izbranci trenerja Fredija Radojkovića ujeli pri 15:15. V nadaljevanju je imela Benfica (štirje njeni igralci so igrali tudi na kvalifikacijski tekmi za EP 2012 v Srbiji proti Sloveniji v Celju) ves čas minimalno vodstvo, v 51. minuti pa si je spet priigrala "plus tri" (24:21).

Prebudili so se tudi maloštevilni domači gledalci (na tribunah jim je "kontrirala" manjša skupina navijačev koprskega kluba), a Portugalci so kmalu onemeli. Cimos se je po zaslugi zadetkov Deana Bombača (skupaj s Sebastianom Skubetom sta odlično vodila igro), Milorada Krivokapića (skupaj kar enajst golov) in Jureta Dobelška (vse tri zadetke je dosegel v drugem polčasu, prav tako kot Matjaž Mlakar vse svoje štiri) tri minute pred koncem spet vzpostavili rezultatsko ravnotežje (25:25). Še dve minimalni vodstvi Benfice sta izničila junak Krivokapić in Matjaž Brumen, ki je za šestnajsto (!) in hkrati zadnje izenačenje v Lizboni (27:27) poskrbel z zadetkom dobrih deset sekund pred koncem tekme.