Benfica Lizbona - Cimos Koper 27:27 (13:11)

Dvorana Benfice, gledalcev 800, sodnika: Sitsi in Heinla (oba Estonija).
Benfica Lizbona: Ferreirinho, Candeias, Peneda, Tavares 6 (2), Lopes, Pais 2, Zajkin, Pedroso 5, Roque 1, Graca 1, Carneiro 4 (1), Silva 2, Areia, Costa 4, Vučičević 2.
Cimos Koper: Podpečan, Vran, Skoko, Dobelšek 3, Mirković, Brumen 2, Bombač 5, Poklar, Krivokapić 11 (4), Skube 2, Mlakar 3, Konečnik 1, Rapotec, Osmajić.
Sedemmetrovke: Benfica Lizbona 4 (3), Cimos Koper 4 (4).
Izključitve: Benfica Lizbona -, Cimos Koper 6 minut.

Koprski rokometaši so z odliko opravili prvi del finalne naloge, iz portugalske prestolnice se v domovino vračajo z neodločenim izidom, lep dosežek pa morajo potrditi še na povratni tekmi, ki bo v nedeljo, 22. maja v dvorani Bonifika. Na tej tekmi bodo bržkone še močnejši, saj bodo lahko računali na oba poškodovana, a zelo pomembna igralca: vratarja Darka Stanića in zunanjega igralca Uroša Elezovića.

Izbranci Fredija Radojkoviča so na lepi poti, da v tej sezoni osvojijo kar tri lovorike. V začetku aprila so v Celju že osvojili slovenski pokal, zdaj pa se jim nasmihata še naslova v evropskem pokalu challenge ter prvi naslov državnih prvakov.

Vratar Jure Vran, krilna igralca Uroš Rapotec in Robi Konečnik, zunanji igralci Sebastijan Skube, Dean Bombač in Milorad Krivokapić ter krožni napadalec Matjaž Mlakar so odlično odprli tekmo. Njihov pristop je bil pravi, v obrambi so garaško pokrivali prostor in igralce nasprotne ekipe, v napadu pa preudarno gradili akcije. To se jim je obrestovalo, v osmi minuti so z golom danes izjemno razpoloženega Krivokapića, ki je na koncu dosegel enajst zadetkov, prvič povedli s 4:3 in gostitelje v svoji oblasti imeli vse do 20. minute.

Nato so se v igro vodilne ekipe v slovenskem prvenstvu prikradle napake, kar so gostitelji izkoristili v 26. minuti, ko je bil izključen Bojan Skoko. Le minuto kasneje je Benfica naredila delni izid 3:0 in povedla s 13:10, portugalski nalet pa je z minuto odmora ustavil Radojkovič. V končnici prvega polčasa so Koprčani "uredili" svoje vrste in na velik odmor odšli z zaostankom 11:13.

Koprčani so slabo odprli drugi polčas, Portugalci so jim v 32. minuti drugič na tekmi ušli na +3 (14:11), a le štiri minute kasneje, ko so se privadili na tekmečevo obrambo 5+1, je bilo spet izenačeno (15:15). V nadaljevanju v napadu niso blesteli, tu in tam so naredili kakšno tehnično napako več, zato pa so dovolj trdno zaigrali v obrambi, domači rokometaši zanjo večkrat niso imeli pravih odgovorov, tako da so bili iz minute v minuto vse bolj živčni.

Benfica se je na dosedanjih domačih tekmah v pokalu challenge dobesedno poigravala s svojimi tekmeci, tokrat pa je naletela na veliko bolj trdovratnega in kakovostnega nasprotnika. Koprčani so gostiteljem sicer dopustili lahko pobudo, navkljub temu pa so jih vseskozi nadzorovali. Najbolj zrelo igro so prikazali v sami končnici, ko so najprej nadoknadili tri gole zaostanka (21:24) in z golom Jureta Dobelška v 57. minuti izenačili na 25:25, zadnji gol na tekmi in končni izid pa je iz mrtvega kota postavil Matjaž Brumen.