Deveta etapa je postregla z odličnim zaključkom na Etno, kjer je kolesarje pred ciljem čakal še 6,7 kilometra dolg vzpon. Favorit za končno zmago Contador je proti koncu etape začel narekovati peklenski tempo, zasledovalci pa so eden za drugim odpadali kot zrele hruške. Na koncu mu je zmogel slediti le še Venezuelec Jose Rujano, tudi njega pa je Contador poldrugi kilometer pred koncem napadel in ga pustil zadaj.

Rujano je zaostal zgolj tri sekunde, tretjeuvrščeni Italijan Stefano Garzelli pa je bil zadaj že 50 sekund, toliko kot tudi Vincenzo Nibali, ki na svoji "domači" trasi ni zmogel višje od četrtega mesta. Do danes vodilni Nizozemec Pieter Weening ni imel pravih možnosti za ohranitev rožnate majice vodilnega, zasedel je šesto mesto in za Contadorjem zaostal šest minut in 35 sekund. Osemindvajsetletni Contador ima zdaj pred drugouvrščenim Belorusom Kanstancinom Sivcovom na drugem mestu skupnega seštevka 59 sekund prednosti.

Slovenci so bili danes bolj v ozadju. Najbolje je kolesaril najbolj izkušeni član slovenske trojke na italijanski pentlji, Gorazd Štangelj (Astana), ki je zaostal 23 minut in 46 sekund ter zasedel 92. mesto. Simon Špilak (Lampre) je bil 105. (+ 23:46), Borut Božič (Vacansoleil) pa 164. (+ 24:46). Skupno je zdaj prav tako najboljši Štangelj na 132. mestu (+59:38), mesto slabši je Borut Božič (+59:41), Simon Špilak je 141. (+1:01:48).

V ponedeljek je na Giru prost dan, v torek pa sledi 159 kilometrov dolga etapa od Termolija do Terama.