Kot so v pozivu Jelušičevi zapisali v sindikatu, so močno razočarani nad delovanjem SV v zadnjih dveh letih. "Ob tem se sprašujemo, ali smo se pred 20 leti zavzemali in borili za takšno državo in vojsko, ki omogoča brezkompromisno teptanje pravic v svoji lastni vojski," so zapisali. Zamenjava načelnika generalštaba pa je po njihovem mnenju edini možen vzvod civilnega nadzora nad vojsko v Sloveniji.

Šteinerju očitajo, da je v zadnjih dveh letih "s svojim nemoralnim delovanjem ustvaril takšno vzdušje med pripadniki SV, da na tako nizkem nivoju morala vojske Republike Slovenije ni bila še nikoli v zadnjih 20 letih". Opozarjajo, da je Šteiner pripadnikom SV kratil pravice, ki izhajajo iz delovnega razmerja, in do napredovanj. Kot navajajo, je odredil vračanje že opravljenih ter izplačanih nadur, ukinil skoraj vse nazive specialistov in s tem prizadetim nezakonito znižal plačo ter ukinil izplačevanje dodatka za delovno dobo na mirovnih operacijah.

Pereč odnos do zaposlenih

Še posebej pereč je po njihovi oceni Šteinerjev odnos do vojaških uslužbencev, pa tudi civilne osebe, zaposlene v SV, so deležne neurejenosti njihovega položaja, opozarjajo v sindikatu. Dodajajo, da omenjenih kršitev ne nadzira nihče, zaradi neurejanja delovnopravnih predpisov pa so bili v sindikatu prisiljeni k vlaganju kolektivnih tožb na delovno sodišče, nameravajo pa jih vložiti še več. Sindikatu vojakov je po njihovi oceni poleg tega skoraj onemogočeno delovanje, saj se na različne pozive vseh sindikatov, ki delujejo v SV, Šteiner "ne odziva oz. jih ignorira ali se celo norčuje iz njih".

Ob tem v sindikatu pozdravljajo odločitev predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Danila Türka, da Šteinerja ne poviša v čin generalpodpolkovnika, pač pa da ob 20. obletnici podeli odlikovanje celotni SV. Odlikovanje si namreč "pod vodstvom zdajšnjega načelnika generalštaba dejansko zasluži vsak pripadnik Slovenske vojske zaradi osebnih odrekanj na račun zadovoljevanja osebnih interesov načelnika generalštaba".

Sindikat ni reprezentativen

Na omenjene očitke se je ob današnji osrednji slovesnosti ob 20. obletnici delovanja SV v Cerkljah ob Krki odzvala ministrica Jelušičeva, ki je za STA povedala, da omenjeni sindikat ni reprezentativen in da ne predstavlja vseh slovenskih vojakov.

Dodala je, da njegovih zahtev ne pozna in da bi na dan SV od vseh njenih pripadnic in pripadnikov pričakovali, da so svoji organizaciji lojalni ter da so lojalni državi, ki jim daje kruh, je še povedala Jelušičeva.

Šteiner: Dela se škoda

Šteiner pa je nocoj za Dnevnik na TV Slovenija poudaril, da stanje v vojski ni slabo ali alarmantno, čeprav ni vse idealno. "V zaostrenih pogojih delovanja, ko so viri zmanjšani, se to pozna tudi v delovanju in nekateri to čutijo kot slabo stanje," je dejal Šteiner.

Ko se posplošeno ocenjuje, da je stanje v vojski slabo oz. da je morala nizka, se s tem po prepričanju Šteinerja "dela škoda in se večina pripadnikov SV, ki dobro dela, počuti prizadete".

"Mi se s težavami že spoprijemamo. Sam kot načelnik generalštaba skupaj s sodelavci pa delam trdo in vestno, da bi odpravili tiste rešitve, ki so v moji pristojnosti. A vse niso v moji pristojnosti," je še poudaril Šteiner.

Vojska razume izziv časa ...

Slovenija ima vojsko, na katero je lahko ponosna, vojsko, ki ima odlične dosežke in razume izzive časa ter se je usposabljala, da bo na vse izzive uspešno odgovorila, je ob današnji osrednji slovesnosti ob 20. obletnici delovanja Slovenske vojske (SV) v vojašnici Cerklje ob Krki poudaril predsednik Türk. Preberite si več ...