Na dirki nastopajo tudi trije slovenski kolesarji, med njimi pa je najboljšo uvrstitev na današnji preizkušnji dosegel Borut Božič (Vacansoleil), ki je s petimi sekundami zaostanka zasedel 56. mesto. Simon Špilak (Lampre) je osvojil 81. (+0:25), Gorazd Štangelj (Astana) pa 139. mesto (+1:24). V skupni razvrstitvi je Božič na 124. (+34:48), Štangelj na 129. (+35:45), Špilak pa na 139. mestu (+37:55).

Kolesarsko karavano na italijanski pentlji je po petkovi prvi gorski preizkušnji danes čakala pretežno ravninska etapa. "Začinila" sta jo Italijana Mirko Selvaggi (Vacansoleil) in Leonardo Giordani (Farnese Vini), ki sta se v zgodnji fazi dirke "odcepila" in si privozila skoraj enajst minut prednosti, a ju je glavnina ujela dobrih sedem kilometrov pred ciljem.

Nato so na sceno stopili pomagači, ki so ekipnim specialistom za etapne zmage tlakovali teren za čim boljši položaj v sami končnici dirke. A vse je ukanil Gatto, ki je poldrugi kilometer pred ciljem izkoristil njihovo nepazljivost in si prikolesaril lepo prednost, svoje lepo negovane kolesarske mišice pa je pokazal tudi Contador, ki ga je španska kolesarka zveza oprala suma namerne zlorabe dopinga, a je še vedno pod drobnogledom mednarodne kolesarske zveze (Uci) in mednarodne protidopinške agencije (Wada).

"El Pistolero", trikratni zmagovalec Toura, ki ima v svoji zbirki tudi skupno zmago na Giru iz leta 2008, je slab kilometer pred ciljem ravno tako pobegnil glavni skupini in se podal v lov za Gattom. Današnjega junaka dirke je ujel tik pred ciljem, glavnina - v njej je bil tudi vodilni Weening - pa je v cilj prikolesarila s petimi sekundami zaostanka.

V nedeljo bo na sporedu 169 km dolga preizkušnja od Messine do Etne. Pred kolesarsko karavano sta dva vzpona prve težavnostne kategorije, vključno z zadnjim na 1892 metrov visoko turistično središče na Etni - Rifugio Sapienza.