Skupni znesek teh obveznosti je znašal 434,8 milijona evrov.

62 dni po katastrofalnem potresu na Japonskem in posledični poškodbi jedrske elektrarne Fukušima je upravljalec Tepco v četrtek sporočil, da iz reaktorskega zadrževalnika izteka voda, v oceanu pa so odkrili nov madež kontaminirane vode. V vzorcih morske vode, ki so jih vzeli nedaleč od elektrarne, so izmerili 18.000-krat večjo vsebnost cezija 134 od dovoljene. Obetajo se tudi nove žrtve katastrofe: v 20-kilometrskem pasu okoli nuklearke bodo pobili vso živino.


6,41 strani na vsakega obdolženca je dolga obtožnica, ki jo je sicer v nekoliko kompaktni verziji v četrtek prebrala okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, vodja specializiranega tožilskega oddelka za pregon organiziranega kriminala. Zadeva s holivudskim imenom Balkanski bojevnik se vrti okoli proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja. Približno takšno, kot je povprečje strani obtožnice na obtožene, je tudi število specialcev na obtoženca.

21.647 dni je britanska kraljica Elizabeta II. že na prestolu monarhije in je tako že v četrtek postala monarhinja z drugo najdaljšo dobo na prestolu v britanski zgodovini. Dlje je vladala le kraljica Viktorija, praprababica trenutne britanske kraljice, ki je prestol v starosti komaj 18 let zasedla leta 1837 in bila na čelu monarhije skoraj 64 let.

17.881 toplih obrokov so skuhali v enem letu v ljudski kuhinji Betlehem, ki deluje v okviru Nadškofijske karitas Maribor, so sporočili v torek. V letošnjem letu se povpraševanje še povečuje, kar je dokaz, da socialna stiska v Mariboru še ni dosegla dna, opozarjajo. V prvih štirih mesecih letošnjega leta so na Nadškofijski karitas Maribor prejeli tudi 544 prošenj za finančno pomoč pri plačilu najnujnejših življenjskih potrebščin, kar je skoraj dvajset odstotkov več kot v enakem obdobju lani, po drugi strani pa število darovalcev upada.

426 dni okoljevanja in prostorovanja na ministrskem stolčku Roku Žarniću ni zadoščalo, da bi izpolnil svoje ministrske ambicije. Ko so v ponedeljek vladni funkcionarji iz vrst upokojenske stranke po befelu poklicnega strankarskega predsednika poslušno oddajali svoje odstopne izjave, je Žarnić svoje ambicije postavil pred ambicije svojega šefa. Pahor mu je zagotovil, da ostaja član ministrske ekipe, Erjavec pa mu je jasno sporočil, da se lahko igra le še do 5. junija, nato pa se bo moral odločiti, ali bo ostal v peskovniku ali pa bo vrnil lopatko in kanglico in si bo orodje poiskal v skladišču druge stranke.