Petkova etapa od Maddalonija do Montevergine di Mercogliana je bila zaradi izbruha vulkana Etna pod velikim vprašajem, na koncu pa so jo prireditelji vendarle izpeljali. Smetano je pobral 24-letni belgijski kolesar de Clercq, ki si je odločilno prednost prikolesaril na sklepnem, 17 km dolgem vzponu.

Bart de Clercq se je najbolj resni skupini kolesarjev, ki se je spogledovala z zmago na današnji etapi, izmuznil kakih sedem kilometrov pred ciljem in si privozil okoli 40 sekund prednosti. V sami končnici ga je glavnina ujela, a Belgijec je vendarle zbral dovolj moči za tesno, a povsem zasluženo zmago na prvi letošnji gorski etapi na italijanski pentlji.

"Po ponedeljkovi tragediji sem se trudil, da ne bi razmišljal o nesrečnem rojaku. Današnjo zmago posvečam Wouterju Weylandtu in njegovi družini," je po današnji zmagi dejal de Clercq.

Na Giru nastopajo tudi trije slovenski kolesarji, z današnjo preizkušnjo pa je najbolje opravil Gorazd Štangelj (Astana), ki je z zaostankom 12:43 minute zasedel 121. mesto. Simon Špilak (Lampre) je osvojil 159., Borut Božič (Vacansoleil) 173. mesto, oba pa sta zaostala 15:09 minute. V skupni razvrstitvi je Štangelj na 128. (+34:26), Božič na 129. (+34:48), Špilak pa na 142. mestu (+37:34).

V soboto bo na sporedu 217 km dolga pretežno ravninska preizkušnja od Saprija do Tropee.