Na seji naj bi na zahtevo SDS obravnavali priporočila v zvezi s politiko vlade do poslovnih bank v večinski državni lasti in domnevno negospodarnostjo pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad. poslanci naj bi razpravljali tudi o sumu kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja v zvezi s tem.

V nadaljevanju pa v SDS zahtevajo še, kot navajajo, obravnavo predlogov v zvezi s policijsko-sodnim ščitenjem privilegijev izbrancev s strani ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in ministra za pravosodje Aleša Zalarja ter v zvezi z razjasnitvijo delovanja uprave in nadzornega sveta družbe Dars pri posameznih primerih hudih kršitev obveznosti dobrega poslovanja.

V zahtevi omenjajo primere, kjer naj bi šlo za sume klientelizma in korupcije, med njimi afero bulmastifi in izvajanje pomurskega zakona. Dodali so, da se sklepajo tudi številne pogodbe brez ustrezne pravne podlage, predpisanega pravnega varstva in finančnega zavarovanja, kot naj bi bila pogodba z Darsom. Trdijo še, da je pri več javnih razpisih, kot je bil tisti za Stožice, odločitev znana že vnaprej.

Predsedniku republike Danilu Türku tudi očitajo, da se je na tajnih sestankih kot nepooblaščena oseba ukvarjal s prodajo državnega premoženja NKBM. V zadnjem času je prišlo tudi do več primerov nespoštovanja pozivov pristojnih organov, so zapisali.

Kot so še dodali, pa predsednik vlade Borut Pahor in vlada celo tam, kjer bi lahko in bi po njihovem mnenju tudi morala ukrepati, tega ne storita.

Pahorjeva vlada na račun podpiranja klientelizma varčuje pri ostalih državljanih: Preberite si, kaj je stranka SDS zapisala na svoji spletni strani.