V evropski ligi je Slovenija nazadnje nastopala leta 2007, a le v epizodni vlogi, tokrat pa je cilj kar prvo mesto. S tem bi si slovenski fantje za prihodnje leto zagotovila nastop v prestižni svetovni ligi, kjer bi jim nasproti stale najboljše svetovne selekcije. Skupinski del evropske lige se za Slovenijo začenja 28. maja v Antwerpnu in konča 10. julija v Mariboru, v obeh primerih pa bo to proti Belgiji (v skupini A sta še Velika Britanija in Hrvaška).

"Nadaljujemo delo iz prejšnjega leta. Letos nas čaka veliko dela in obveznosti, a upam, da bo to tudi leto dobrih rezultatov," pravi črnogorski strateg Veselin Vuković, ki je slovensko reprezentanco prevzel lani. Nekaj skrbi mu povzročajo poškodbe nosilcev igre Šketa, Jakopina in Kamnika: "V času priprav imamo čas, da jih pozdravimo in usposobimo, da bodo čim prej v polnem pogonu. Kar zadeva zanos in želje igralcev, nimam prav nobenih problemov. Vsi so na treningih pravi profesionalci, a to se od njih na tej ravni tudi pričakuje."

Pred časom se je namigovalo, da bi Slovenija odigrala prestižni pripravljalni tekmi z Bolgarijo in Italijo, a kot kaže bo prišlo "le" do obračuna s Francijo, s katero se bodo Slovenci pomerili konec maja na poti v Belgijo. Selektor bi si želel še kakšne preizkušnje več, a "situacija je takšna, da se zgodaj začne tudi svetovna liga, zato je malo razpoložljivih reprezentanc, s katerimi bi se lahko pomerili."

Za zdaj v mariborski dvorani Lukna trenira 17 reprezentantov, končna lista pa bo po besedah Vukovića znana prihodnji teden: "Skrajšani seznam s štirinajstimi imeni bo znan v ponedeljek ali torek, v Francijo in Belgijo pa bomo nato vzeli dvanajst igralcev. Dvojica bo tako morala preskočiti naše prvo potovanje in se bo ponovno pridružila reprezentanci, ko se vrnemo domov." A poletno igranje v evropski ligi je šele prva naloga Slovenije. Najtežja preizkušnja jo čaka šele septembra na evropskem prvenstvu v Avstriji, kjer je nujen preboj vsaj iz skupinskega dela, kar slovenski izbrani vrsti ni uspelo še nikoli.