V kompetenčnem centru bodo zaposlene usposabljali partnerji, ki pretežno delujejo na področju steklarstva, in sicer poleg Steklarne Hrastnik, ki vodi projekt, še Steklarna Rogaška, Forstek, Strojno ključavničarstvo Strašek Marjan, Mozaik Ciril Zobec, Glesia - oblikovanje stekla, Vetro Emba, trženje in storitve, Grarviat - Tanja Valenčak, Steklarski hram trgovina ter Steklarna Hrastnik - Opal.

Andrej Božič, predsednik uprave Steklarne Hrastnik, je ob podpisu pogodb o sodelovanju z omenjenimi partnerji dejal, da želijo povezati podjetja, ki delujejo na področju steklarstva in z njimi povezanimi dejavnostmi, nadgraditi specifične kompetence zaposlenih na posameznih delovnih mestih, kasneje pa skupaj s Steklarno Rogaška obuditi steklarsko šolo. Tudi tam se namreč soočajo z enakimi izzivi kot v Hrastniku, je dejal Klemen Žibret, direktor za kadrovsko pravno in splošno področje v Steklarni Rogaška in dodal, da je torej za uspešno prihodnost steklarstva v Sloveniji potrebno ukrepati in vnovič vzpostaviti šolo za steklarski poklic.

Pred tem pa je za konkurenčnost steklarske industrije potrebno nadgraditi znanje že zaposlenih. V desetih podjetjih bo tako v projekt vključenih 1028 ljudi iz proizvodnje, procesov dodelave, podpornih procesov, komerciale in vodenja, je povedal vodja projekta Almutasem Assayed iz Steklarne Hrastnik. Vsi, vključeni v izobraževanje, se bodo najprej spoznavali s teoretskimi osnovami, bistveni del projekta pa bo praksa na različnih delovnih mestih. Tako bo denimo prodajalec v proizvodnji spoznaval tudi delo orodjarja. Na ta način želijo optimizirati in racionalizirati delovna mesta ter vzpostaviti sistematičen razvoj zaposlenih in mentorstva v partnerstvu. Za Steklarno Hrastnik pa je uspešnost kompetenčnega centra pomembna tudi za sodelovanje v razvojnem centru Novi materiali, v okviru katerega bodo razvijali zahtevnejše proizvode ter vpeljevali tehnološke novosti v proizvodnji stekla.