Po telefonskem glasovanju in ocenah, ki jih bo po predstavi izvajalcev izrekla komisija, bo izbrana deseterica, ki se bo v sobotnem finalu pomerila z izbranci prvega polfinala in "peterico velikih", v katero sodijo Nemčija, Velika Britanija, Španija, Francija in Italija, ki so se v finale uvrstile neposredno.

Zmagovalci prvega polfinala

Prvi polfinale je minil v torek, med devetnajstimi ekipami pa so bile izbrane Srbija, Litva, Grčija, Azerbajdžan, Gruzija, Švica, Madžarska, Finska, Rusija in Islandija.

Predstavnica Hrvaške Darja Kinzer s pesmijo Celebrate komisije in evropskega občinstva ni uspela prepričati. Hrvaški mediji so o dogodku sicer poročali precej skopo, a na spletnih forumih je bilo zaradi izpada Kinzerjeve izrečenih veliko ostrih besed. Kritik so bili deležni tako organizatorji Dore, hrvaškega predizbora za Evrovizijo, ki je letos trajal kar dva meseca, kot tudi Kinzerjeva sama.

H kritičnosti hrvaške javnosti so veliko prispevali uspehi, ki so jih predstavniki te države dosegli do zdaj. Maja Blagdan s pesmijo Sveta ljubav in Doris Dragović z Marijo Magdaleno sta leta 1996 in 1999 namreč dosegli četrto mesto.

V pričakovanju drugega polfinala

Razpoloženja ekip, ki se pripravljajo na današnji nastop, so precej raznolika. Maja Keuc in njene spremljevalke (Ana Bezjak, Katja Koren, Sandra Feketija in Martina Majerle) so po zadnjih generalkah in promocijski turneji na Nizozemskem ter v Bosni in Hercegovini optimistično razpoložene.

V intervjujih, narejenih po sobotni zabavi, je Keučeva dejala, da je sicer le napol živa, da pa komaj čaka na to, da bo vnovič stopila na oder.

Druge ekipe so bile bolj zadržane. Predstavnik Romunije David Bryan je dejal, da so čas pred nastopom porabili bolj rezervirano, za oddih in relaksacijo. Predstavnica Belorusije Anastazija Vinikova pa se je, ko so jo povprašali, kako se počuti, namesto nase požrtvovalno osredotočila na domoljubje. V odgovoru je dejala le, "da bi moral vsakdo ljubiti svojo domovino".