Janković se je v izjavi za medije odzval na mnenje finančnega ministrstva, da je bilo soglasje Mestne občine Ljubljana (MOL) Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana za ustanovitev družbe LL Grosist v neskladju z zakonom.

Ljubljanski župan je še vedno prepričan, da je vsebinsko pravilno, če javni zavod v stoodstotni lasti lokalne skupnosti ustanovi hčerinsko družbo, ker je ta še vedno v stoodstotni lasti mestne občine.

Poleg tega Janković opozarja, da finančno ministrstvo v svojem dopisu ni predpisalo nobenih ukrepov in rokov, v katerih bi jih morali izvesti. "Če da nekdo mnenje, da je nekaj nezakonito, bi pričakoval, da predpiše, kaj je treba storiti in v kakšnem roku," pravi Janković in dodaja, da gre pri omenjenem mnenju "bolj za dvigovanje temperature".

Na dopis finančnega ministrstva bodo tako odgovorili, ko bodo pridobili še mnenje pravnih strokovnjakov, ki naj bi pojasnili, ali ustanovitev LL Grosista res ni v skladu z zakonom ter kakšne so v tem primeru možnosti. Kot možno rešitev Janković omenja, da bi MOL ustanovila grosista in ga dala v upravljanje Lekarni Ljubljana, ali pa bi ga ustanovila zasebna oseba in ga prav tako dala v upravljanje javnemu zavodu.

Potem ko bodo pridobili pravno mnenje - Janković zanj namerava zaprositi pravna strokovnjaka Rajka Pirnata in Lojzeta Udeta -, se bodo sestali z ministrstvom za finance, kjer naj bi jim pojasnili "kaj sploh hočejo oziroma kaj nam nalagajo".

Dotlej pa ljubljanski župan ne namerava storiti ničesar, tako torej tudi družba Grosist LL zaenkrat ostaja.

Na finančnem ministrstvu so namreč že pred časom opozorili na nepravilnosti in MOL prosili za dvojnik soglasja, ki so ga zavodu Lekarna Ljubljana podali za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo za dejavnost trgovine na debelo s farmacevtskimi izdelki, medicinskimi potrebščinami in materiali. V ponedeljek pa so Jankoviću predlagali proučitev možnosti za odpravo nezakonitega stanja.