V treh letih načrtujejo v Planici 17 razpisov, že pri prvem pa se je zataknilo. Lukšič je prst uperil na državno revizijsko komisijo. "Ta je sicer od vlade neodvisen organ, prav je, da se ne vpliva na njegove odločitve. Ni pa prav, da ne odloča. Prav je, če odloča v roku 15 dni, nezaslišano pa je, da zlasti v gradbeništvu, kjer je delo vezano na letni čas, ne odločijo. Mi smo izvršni organ in moramo izvesti gradnjo. Nam ne koristijo pravna sredstva, ki so na voljo. Prav tako menim, da naj se gradbeniki ustrezno organizirajo še pred postopki. Če bomo zavlačevali tudi naprej in bodo državni organi blokirali izvedbo, potem so ogrožena tudi evropska sredstva, ali pa jih bomo morali premikati v naslednje obdobje, kar pa v končni fazi pomeni, da jih bomo za to obdobje izgubili," je na novinarski konferenci dejal Lukšič.

Jelko Gros, direktor Zavoda Planica, je pojasnil, da so dobili šest ponudb največjih slovenskih podjetij (GH holding z najnižjo ceno ter CP Kranj, Nove gradnje Celje, Imos Ljubljana, Riko Ribnica in Gradbinec Kranj). "Zadnji dan roka za razpis za izbor gradbinca je manjše podjetje Teleg-m iz Ljubljane, ki nima referenc ter potrebnih strojnih ali kadrovskih virov, vložilo revizijo na razpisno dokumentacijo, ker nismo želeli podaljšati roka za oddajo ponudb. To podjetje ni dvignilo projektov, ni se udeležilo niti ene razlage in ni predložilo niti enega dokaza, da je skušalo oddati ponudbo. Podjetje Teleg-m je vložilo pritožbo na bencinski postaji v Novem mestu, čeprav gre za podjetje iz Ljubljane, poštni žig pa pozneje dokazuje, da gre za formalno oddajo po roku, kar pa pravno sicer ni urejeno. Vsekakor že kraj oddaje kaže, da gre za neko čudno igro in da mogoče v ozadju vsega stoji nekdo, ki ni bil izbran," je menil Gros in dodal: "Na državni revizijski komisiji, ki ne dela, kot je treba, praktično nismo prišli dlje od vratarja. Imamo vse pripravljeno za začetek del in upamo, da se bo gradnja čim prej začela."

Prva faza centra, izgradnja skakalnic in posodobitev letalnice, je vredna dobrih 25 milijonov evrov, od tega pa bo več kot 21 milijonov evrov prispevala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Za ta prvi del so pridobili že vsa potrebna soglasja, pripravljena pa je tudi idejna zasnova in investicijska dokumentacija za center za smučarske teke, ki je druga faza Nordijskega centra Planica. V začetku prihodnjega tedna bodo poslali ponudbe za odkup preostalih zemljišč, sredstva za to so že zagotovili v državnem proračunu, dobili pa so tudi že gradbeno dovoljenje za Bloudkovo velikanko s spremljajočimi objekti.

"Dobili smo gradbeno dovoljenje za posušeno Bloudkovo velikanko, tudi zakon o Planici, ki je rešil dileme o lastništvu in upravljanju. Tako blizu izgradnje Planice še nismo bili, vendar smo razočarani, ker lahko toliko dela in energije na milo rečeno vprašljiv način ustavi nekdo, ki ima 50.000 evrov ustanovnega kapitala. Vprašanje, če bi bil tak izvajalec sposoben zgraditi več deset milijonov vedno investicijo," je dejal Marko Rajšter, direktor direktorata za šport pri MŠŠ.