V boju za premierni naslov slovenskega prvaka imajo Koprčani tri kroge pred koncem končnice dve točki prednosti pred Gorenjem (51:49), Gorenjci pa za tretjeuvrščenimi Celjani zaostajajo zgolj za točko (36:35). Toda za Primorce zdaj prihajajo dnevi odločitve, kajti poleg dveh finalnih tekem v Evropi (15. in 22. maja) jih čakajo še zadnje tri tekme na slovenskih tleh: danes v Škofji Loki, nato pa še derbija v domači Bonifiki proti Celju Pivovarni Laško in v zadnjem krogu v Rdeči dvorani proti Gorenju.

Čeprav statistika danes v škofjeloški dvorani Poden seveda ne bo igrala prav nobene vloge, velja opozoriti, da Loka na letošnjih štirih medsebojnih tekmah s Cimosom še ni okusila slasti zmage. Na treh prvenstvenih obračunih so Škofjeločani dvakrat izgubili (obakrat v Kopru - 23:31 in 29:30) in enkrat remizirali (doma s 26:26), v osmini finala pokala Pivovarne Union pa so pred domačimi gledalci klonili s 26:31.

Na zadnji izmed štirih tekem (30. marca letos v Bonifiki) je prišlo do največjega škandala v dosedanjem delu letošnje prvoligaške sezone. Najprej sta imela tri minute pred koncem bližnje srečanje Cimosov igralec Uroš Elezović in Lokin trener Gregor Cvijić, ki sta bila kasneje ostro kaznovana (sprva s petimi oziroma štirimi tekmami suspenza, nato pa so jo obema zmanjšali za po eno), nihče od njiju pa danes ne bo mogel pomagati svojemu moštvu. Še bolj škandalozna je bila končnica, kajti Loka se je najprej veselila remija (29:29), zaradi zapletov z igralnim časom pa so morali gostujoči rokometaši po petnajstih minutah iz garderobe znova na igrišče. In ostali so praznih rok, kajti Cimos je po zaslugi kapetana Uroša Rapotca tik pred zadnjim znakom sirene dosegel zmagoviti zadetek.

Prav zato so Škofjeločani še posebno "našpičeni" pred današnjo tekmo. V domačem taboru snujejo maščevanje za neprijetne dogodke v Bonifiki in prvo zmago proti moštvu trenerja Fredija Radojkoviča. Da sta prav tokratna nasprotnika v zadnjem času v najboljši formi, potrjuje tudi podatek, da sta Cimos in Loka na prvih sedmih tekmah v končnici za prvaka točkovno najuspešnejša. Koprčani so zbrali vseh 14 točk (sedem zmag na sedmih tekmah), Škofjeločani pa devet. In še tole opozorilo za Primorce: v Podnu sta v tej sezoni že padla Celje Pivovarna Laško (dvakrat) in Gorenje, tako da gostiteljem pri zbiranju skalpov favoritov manjka le še Cimosov.