Da sta tako Koleša kot Renoma pod drobnogledom organov za nadzor nad revizorsko stroko, smo v Dnevniku že večkrat poročali, po naših neuradnih informacijah pa naj bi ravno agencija zahtevala, da se Kolešo umakne z mesta direktorja Renome, dokler se postopki zoper njega ne zaključijo. Odgovorni v družbi včeraj za pojasnila niso bili dosegljivi, skopa s pojasnili pa je bila tudi direktorica agencije Mojca Majič. Ta je sicer potrdila, da je Koleša v postopku nadzora in v postopku izreka ukrepa, a dodala, da do pravnomočnosti odločitve podrobneje zadeve ne more komentirati.

Spomnimo, da je Koleša med drugim podpisan pod revizijska poročila družbe CPM, za kar si je že prislužil kazensko ovadbo, revidiral pa je tudi Vegrad, za kar naj bi si prav tako prislužil prijavo. Renoma je podpisana tudi pod cenitev stvarnega premoženja Adrie Ankaran, v kateri so zaradi domnevnega poskusa divjega lastninjenja družbe koprski kriminalisti že vložili štiri kazenske ovadbe. Nadzor pristojnih ustanov v družbi so v poročilu za leto 2010 razkrili tudi v Renomi. Tako pojasnjujejo, da je Inštitut za revidiranje, ki ga vodi Marjan Odar, junija lani opravil redni pregled, agencija pa je v minulem letu v Renomi opravila kar dva izredna pregleda, ki pa so jima očitno sledile tudi sankcije. Renoma v letnem poročilu namreč navaja, da postopki še niso pravnomočno zaključeni. Po naših neuradnih informacijah je agencija zoper Kolešo sprožila postopek za odvzem pooblastila za revidiranje, a je zadeva za zdaj zaradi pritožbe Koleše še na sodiščih, tako da ima še vedno licenco za pooblaščenega revizorja.

Koleša je sicer 25-odstotni lastnik Renome in eden od treh pooblaščenih revizorjev v družbi. Preostala dva, Primož Pečnik in Marjan Habjan, sta prav tako 25-odstotna lastnika družbe, četrtino ima v lasti družba sama. Trojica družbenikov predstavlja skupščino družbe. Renoma je sicer tudi članica PKF International, svetovne mreže revizijskih družb. V minulem letu je Renoma ustvarila 1,18 milijona evrov prihodkov, večino, 1,1 milijona evrov od prodaje obveznih revizij.

katja.svensek@dnevnik.si