Nekaj statističnih podatkov …

Od nabiranja sadežev ali gojenja rastlin oziroma lova na divje svinje so ljudje večino svojega življenja preživeli stoje. S pojavom televizije, računalnikov in služb v pisarnah pa sedimo veliko več kot naši predniki: kar 9,3 ure na dan – celo več kot v povprečju porabimo za spanje (7,7 ure). Naša telesa niso narejena za sedenje, zato je morda bolje, da za podatke, navedene spodaj, vstanete.

Sedenje večja tveganja za prezgodnjo smrt za 40 odstotkov

Če na dan sedite več kot šest ur, imate 40 odstotkov več možnosti, da boste umrli v naslednjih 15 letih, v primerjavi z nekom, ki sedi le 3 ure na dan. Tudi če se gibate.

Povprečna fizična aktivnost:

9,3 ure sedenje
6,5 ure manj intenzivna fizična aktivnost
0,7 ure intenzivna fizična aktivnost

Raziskave kažejo, da več gibanja in manj sedenja lahko izboljša zdravstveno stanje.

Na kakšen način sedenje ubija?

Zaradi gibanja se redimo. Debelejši ljudje sedijo 2,5 uri več na dan kot suhi. Od leta 1980 do leta 2000 se delež dneva, ki ga osebe porabijo za fizično aktivnost, ni spremenil, čas sedenja se je podaljšal za 8 odstotkov, število oseb s prekomerno telesno težo pa se je podvojilo. (Podatki veljajo za ZDA.) Med sedenjem ne porabimo skoraj nič energije.

Kako sedenje uničuje vaše telo?

Ljudje, ki opravljajo službo v pisarni, so dvakrat bolj kot ljudje, ki večino časa v službi stojijo, izpostavljeni krvno-žilnim boleznim.

Takoj ko se usedete se "električna aktivnost" v nožnim mišicah izključi. Poraba kalorij se zmanjša na 1 na minuto. Količina encimov, ki pomagajo predelovati maščobo, pade za 90 odstotkov. Po dveh urah sedenja pade tudi raven zdravega holesterola – za 20 odstotkov. Po 24 urah je učinkovitost inzulina za 24 odstotkov slabša, naraste pa tveganje za sladkorne bolezni.

Kako vstati živ?

Za mnoge je osem ur sedenja nuja, vendar dodatne ure, ki jih preživimo na zadnjici, še slabše vplivajo na naše zdravje. Priporočljivih 30 minut fizične aktivnosti na dan je premalo. Prekinjajte sedenje kadarkoli se vam ponudi priložnost.

Odstranite se s kavča

Tisti, ki pred televizijo presedijo po tri ure na dan imajo 64 odstotkov višje tveganje za bolezni srca. Tisti, ki sedijo tri ure pred televizijo na dan in se vseeno gibajo, so enako debeli kot tisti, ki druge aktivnosti ne počnejo. Vsaka dodatna ura gledanja televizije pomeni 11 odstotkov višje tveganje.

Naredite še en korak

Čas sedenja čez dan se sešteva, pa če je to v službi, v avtomobilu. Zato raje hodite, vozite se s kolesom, pojdite raje po stopnicah. Prekinite čas sedenja kadarkoli za to dobite priložnost.