Na 216-kilometrski etapi iz Genove do Livorna bodo kolesarji z minuto molka počastili spomin na 26-letnega kolesarja. Današnja etapa pa ne bo tekmovalne narave, ampak bodo kolesarili v spomin na Weylandta. Kolesarji se bodo namreč izmenjavali na čelu glavnine in tako vzdrževali ritem, člani ekipe Leopard Trek, za katero je tekmoval Weylandt, pa bodo v njegov spomin kot prvi prečkali ciljno črto.

"Torkovo etapo bomo začeli zaradi Weylandta in ga tako počastili. Fantje so potolčeni. Če kateri od njih ne želi nadaljevati, to popolnoma razumemo," je povedal vodja moštva Brian Nygaard.

Weylandt je umrl med spustom iz gore Bocco, približno 25 kilometrov pred ciljem, ko je Belgijec s pedalom zadel ob zid in po zraku poletel kakšnih 20 metrov, nato pa je nezavesten obležal. Reševalci so ga zaradi zastoja srca skušali oživiti z masažo srca, vendar je njegovo srce prenehalo biti.

Leta 1995 se je med spustom v eni izmed etap na Tour de France smrtno ponesrečil italijanski kolesar Fabio Casartelli, njegovi sotekomovalci pa so isti poklon pripravili tudi v njegov spomin.

Weylandt je med profesionalci kolesaril peto leto, njegovi največji kolesarski zmagi pa sta bili etapni zmagi na lanskem Giru in na dirki po Španiji leta 2008.