"Zadnji dve, tri leta je bil pritisk športnih pedagogov za izvedbo Dnevnikovega ekipnega šolskega krosa med tednom vse večji. Ob sobotah je namreč veliko učencev in dijakov vezanih na klubske obveznosti, zato niso imeli časa zastopati svojih šol. Drugi razlog je bil, da naj bi bilo med tednom več udeležencev," nam je uvodoma pojasnil Zdravko Peternelj, koordinator za atletska šolska športna tekmovanja pri Atletski zvezi Slovenije (AZS). "Pojavile so se tudi težave. Izjemno težko je namreč med tednom najti izvajalca, saj je organizacija precej drugačna od stadionske atletike. Po dolgem iskanju smo uspeli dobiti organizatorja. Zaenkrat kaže precej bolje tudi s številom udeležencem, saj je letos prijavljenih 1652 učencev in dijakov, medtem ko jih je bilo zadnji dve leti okoli 1100," je še pojasnil Peternelj in dodal, da si bo AZS prizadevala, da bi bilo tekmovanje v Novem mestu večletno.

Direktor tekmovanja, ki ga bo izvedel Center biotehnike in turizma, bo Damir Škerlj. "Na naši šoli že dolgo časa potekajo občinski krosi. Tako so se predstavniki atletske zveze obrnili na nas in nas vprašali, ali bi organizirali tudi Dnevnikov šolski ekipni kros. Odločili smo se, da sprejmemo izziv in poskusimo z izvedbo. Pogovarjali smo se za večletno sodelovanje, a ga zaenkrat še ne moremo obljubiti. Vse bo odvisno od končne bilance, saj si z zgubo ne želi delati nihče. A upamo in verjamemo v najboljše," je pojasnil Škerlj ter zagotovil, da bo v Novem mestu vse nared za izvedbo tako velikega tekmovanja.

Jutri bo v Novem mestu med 8.30 in 10. uro ogled proge, med 9. uro in 10.30 pa bo prevzem startnih številk. Ob 10.30 bo odprtje tekmovanja, od 10.55 pa si bodo sledili teki, ki bodo dolgi od 500 do 2000 m. Razglasitev ekipnih dosežkov bo ob 14.30.