Za vami je tretja sezona v ligi NBA. Kako ste zadovoljni s prikazanimi igrami?

Sezono sem končal dobro, saj sem zadnji teden igral zares odlično, a se ta kljub temu ni odvijala po pričakovanjih. Moja želja je bila, da bi ostal v Phoenixu in tam igral še vrsto let. Toda zgodilo se je, da so me poslali v Houston. Tako pač je. Liga NBA je velik "biznis" in s takimi zadevami se moraš slej ko prej sprijazniti. Drugače pa sem z zadnjim delom sezoni pri Raketah zelo zadovoljen. Soigralci in vodilni možje v klubu so me izredno lepo sprejeli, tako da sem se v Houstonu zares dobro počutil.

Kot ste dejali, vas je Phoenix sredi sezone poslal v Houston. Kakšni občutki so vas prevzemali ob tem?

Na začetku sem bil šokiran in presenečen. Po odlični drugi sezoni pri Phoenixu sem imel občutek, da sem nekako zacementiran v tem moštvu. Toda kot smo videli, to ni bilo tako. Bil sem žalosten. Konec koncev pa mi je pomembno le, da igram košarko. Sem profesionalec, zato moram take stvari sprejeti. Sedaj branim barve Houston Rockets in upam, da bom prikazoval dobre igre v prihodnjih sezonah.

Nasha sprva ni jemal resno

Kako ste sploh izvedeli, da vas je Phoenix poslal v Houston. So do vas stopili vodilni možje Sonc in vam razložili situacijo?

V bistvu sem za celotno zadevo izvedel na dokaj smešen način. Z letalom smo leteli iz Phoenixa v Toronto. Med vožnjo sem zaspal. Ko smo pristali, sem se zbudil. Steve Nash je sedel poleg mene in je prvi vklopil mobilni telefon. Kmalu mi je sporočil, da nisem več član Phoenixa ter da bom igral za Houston. Odreagiral sem na čuden način, saj sem Nashu dejal: "Stevo, nehaj se zafrkavat." On namreč na letih vedno kakšno "ušpiči", zato mu sprva nisem verjel. A kmalu sem dojel, da je vrag odnesel šalo. Prižgal sem mobitel in prejel kakšnih 30 sporočil, skoraj vsa pa so bila na isto temo - da sem novi igralec Houstona.

Kaj je sledilo potem?

Potem sem imel sestanek s trenerjem Phoenixa Alvinom Gentryjem. Dejal mi je, da je žalosten, ker odhajam, a da je to pač del posla. Rekel je še, da bi me on z veseljem obdržal, a da to ni bilo v njegovi moči. Nato sem dobil klic iz Houstona, zmenili smo se za letalsko karto in to je bilo to. Naslednji dan sem imel let, sledil je zdravniški pregled, da so ugotovili, ali je vse v redu. Tisti dan še nisem smel trenirati z novim moštvom, saj smo čakali na izvide zdravniškega pregleda Aarona Brooksa, ki je iz Houstona v zameno odšel v Phoenix. Ko je NBA potrdila, da je menjava šla skozi, sem lahko začel vaditi z novimi soigralci.

Sredi sezone ste prišli v novo moštvo. Kako težko se je navaditi na nov klub, soigralce, mesto...?

Je težko. Novi soigralci, ljudje, trener, sistem igre... Toda moraš se prilagoditi, saj ti drugega ne preostane. Potreboval sem dobra dva tedna, da sem prišel v ustaljeni ritem in potem je bilo vse lažje. Stil igre Houstona mi leži, tako da sem prikazoval dobre predstave. Po koncu sezone sem imel sestanek z vodilnimi možmi kluba, ki so mi dejali, da sem dobro opravil svoj posel.

Sta imela s takratnim trenerjem Raket Rickom Adelmanom kakšen pogovor, ko ste prispeli v Houston?

Na začetku smo imeli sestanek. Povedal mi je, kaj pričakuje od mene, ter izrazil zadovoljstvo, da sem prišel v Houston. Rakete so bile izredno zainteresirane zame že na naboru, a jih je takrat prehitel Phoenix. Povedal mi je še, da ne ve, kako bo vse skupaj izgledalo, saj so bili v borbi za končnico, sam pa nisem dobro poznal njihovega sistema igre in akcij. Tako je bil moj čas na parketu odvisen od tega, kako je potekala posamezna tekma in kako hitro sem osvojil sistem njihove igre.

Adelman je takoj po koncu sezone odšel iz Houstona. Kako ste to sprejeli?

Osebno ga kot trenerja in človeka nisem dobro spoznal, čeprav sem dobil izredno dober občutek o njem. Če bi bil dalj časa z njim, bi mi bilo verjetno bolj žal, da je odšel. Moj posel je, da igram košarko, na to, kdo je trener, pa žal ne morem vplivati.

Ko ste bili v Phoenixu, ste podpisali pogodbo 3+1. Kako naprej?

Houston ima možnost, da pri njih ostanem še dodatno leto. To pomeni, da je od njih odvisno, ali bodo to izkoristili ali ne. Toda kot sem že dejal, sem imel z vodilnimi sestanek, kjer so mi povedali, da bodo izkoristili to možnost. Toda v NBA nikoli ne veš, kaj se lahko dogodi.

V primeru, da ne bodo izkoristili...

...pa sem prost igralec in lahko podpišem pogodbo, s komer koli želim. V vsakem primeru je dobro zame.

Med sezono so bile vaše poteze velikokrat izbrane med deset najboljših v tednu. Predvsem ste znani po podaji med nogama. Morda to kaj posebno trenirate?

Ne. To pride spontano. Tega ne moreš trenirati, saj se pri vsaki akciji nasprotniki drugače postavijo, tako da se moraš v trenutku odzvati. Rad igram tako košarko, da tudi malo tvegam in hkrati navdušujem navijače. Letos mi je to kar uspevalo. Na igrišču poskušam biti sproščen in igrati svojo igro.

Veliko se omenja, da bo v ligi NBA naslednje leto "lockout".

To pomeni, da bomo počivali, dokler lastniki klubov in igralci ter vodstvo lige ne rešijo zadeve. Pogodbe se bodo zamrznile.

Boste v času "lockouta" lahko igrali v Evropi?

Lahko. "Lockout" lahko traja mesec dni, lahko dva, lahko pa celotno sezono. Tako da bi se bilo treba z evropskim klubom dogovoriti, kako bi me v tem času plačeval. Moja želja je, da bi igral in da ne bi počival, tako da bi se v primeru "lockouta" odločil za nastopanje v Evropi.

Bi bila kakšna možnost, da bi oblekli dres Olimpije?

Ne vem. Rad bi igral doma. Morda. Bomo videli, vse skupaj je prezgodaj, toda puščam odprta vrata tudi za to možnost.

Izgovorov ni več

Če se obrnemo še na reprezentanco. Nov selektor je postal Božidar Maljković. Je to za vas pravilen izbor?

Maljković je eden najboljših trenerjev v Evropi. Treniral je številne vrhunske klube, osvajal pomembne lovorike... Izkušnje ima, ime tudi. Košarkarska zveza Slovenije ja naredila izredno potezo. Sedaj nimamo več izgovorov. V preteklosti je marsikdo dejal, da trener ni v redu, pa da se vsi igralci niso zbrali... Kot sedaj kaže, bomo sestavili res odlično moštvo in upam, da bomo naredili tisto, kar bi morali že v preteklosti - osvojili kolajno.

Sta se z Maljkovićem že kaj slišala?

Slišala sva se po telefonu. Dejal mi je, da komaj čaka in da se veseli sodelovanja z mano. Takoj sem mu potrdil, da bom igral za reprezentanco. Povedal je še, da bosta z direktorjem reprezentance Matejem Avanzom prišla v Ameriko, a smo se nato zaradi menjave dogovorili, da se bomo sestali po sezoni v Ljubljani.

Je do sestanka že prišlo?

Ne še. Sedaj odhajam na dopust, ko se bom vrnil, pa se bomo usedli in pogovorili.

Beno Udrih je zaradi poroke odpovedal sodelovanje. Kakšen komentar?

Nobenega ne obsojam. To ni moje delo, tu sem zato, da igram. Zase lahko rečem, da sem sodelovanje potrdil, ostale stvari pa ureja KZS. Povedal bi le, da bi bil izredno zadovoljen, če bi Beno igral. Z njim bi pridobili kakovost, poleg tega pa bi selektor lahko bolj pogosto menjal in bi bili na parketu bolj spočiti, kot smo bili na minulem svetovnem prvenstvu. Toda vsak ve zase, kaj mora narediti. Lahko obljubim, da bomo tisti, ki bomo prisotni, za slovenski dres dali vse, kar bo v naši moči, tako kot vsa pretekla leta.

Leta 2013 bo evropsko prvenstvo v Sloveniji.

Vsak košarkar želi igrati pred domačimi gledalci, še posebno če gre za evropsko prvenstvo. To bo zares zadnji vlak za trenutno generacijo. Če nam bo šlo vse po načrtih, potem bomo na prvenstvu v Sloveniji osvojili že drugo zaporedno kolajno.

Takrat boste v najboljših letih in nosilec reprezentance. Ker bo prvenstvo v Sloveniji, bo pritisk še večji kot na preostalih tekmovanjih. Se tega morda kaj bojite?

Ne. Že lani na svetovnem prvenstvu sem ga čutil, a to je sestavni del športa. S tem moraš živeti in to sprejeti. Pritisk je bolj zunaj igrišča, a ko stopiš na parket, na to pozabiš. S tem se preveč ne obremenjujem.

Vam je kaj žal, da se je z mesta selektorja moral posloviti Memi Bečirovič?

Z Memijem sem imel dober odnos že pri Olimpiji. To se je nadaljevalo tudi v reprezentanci. Odličen trener in človek. Vse nas je morda malo šokiralo, da ni ostal na mestu selektorja, saj je naredil dober rezultat. Želim mu vse najboljše v nadaljnji karieri.

Spremljal Krko in Olimpijo

Ste imeli med sezono v ligi NBA kaj časa spremljati evropsko košarko?

Niti ne. Ni časa, imam svoje obveznosti doma in v klubu. Malo sem brskal po internetu in predvsem gledal o ligi NLB ter Krki, kjer igra moj brat Zoran, in Olimpiji.

O dobri igrah Olimpije v evroligi ste zagotovo slišali?

To sem prebral. Super za slovensko košarko. Končno so se vrnili v Top 16 in se rešili vseh finančnih težav. Janez Rajgelj je opravil odlično delo in še enkrat dokazal, da je zmožen narediti marsikaj. Upam, da mu bo v prihodnje uspelo še kaj več in da se bo Olimpija dvignila še na višjo raven.

Odlično pa nastopa tudi novomeška Krka, kjer, kot ste že omenili, dobro igra tudi vaš brat Zoran.

Krka me je letos v ligi NLB zelo presenetila. Naredila je odličen rezultat tudi v evropskem tekmovanju EuroChallenge. Dva zaključna turnirja četverice, od tega je enega osvojila. Fenomenalno. Super sezona za Zorana, za vse igralce in trenerja Aleksandra Džikića. Slišal sem, da trdo delajo. S tem se jim je trud poplačal. Krka v ospredje poriva mlade igralce, kar je meni všeč. To je dobra priložnost, da se lahko predstavijo širši javnosti in opozorijo nase.