Človek je naposled zaključil veliki krog - vrgel je atomsko bombo, poletel na Luno in se vrnil k religiji. Namreč, ne gre za to, da v še nikoli bolj relativni resničnosti ljudje ne bi nikomur več ničesar verjeli: ravno nasprotno, verjamejo v vse, kar se jim ponudi kot pojasnitev takšne resničnosti. Tako kot so v neolitiku potrebovali boga, da bi pojasnili strelo, ki z neba vžge drevo, deset tisoč let kasneje potrebujejo nekaj enako nejasno vsemogočnega, skrivnostnega in neotipljivega, da bi pojasnili, zakaj je bil ubit Kennedy in kako so Američani zrežirali laž o poletu na Luno.

Zarote so nova globalna religija. Nepregledna obilica informacij omogoča igro, v kateri za vsako teorijo obstaja kar nekaj dokazov. Pravila so povsem nova: nekoč, v dobi tako imenovane omike, je znanost gradila tezo na dokazih. Danes, v dobi liberalne ekonomije pameti, se teza postavi na kredit, potem pa naknadno iščejo ustrezni dokazi. En sam razveljavljeni gol je tako lahko dokaz, da vsemogočna FIFA obvladuje svetovni nogomet in ima za nazaj in naprej izpisane vse rezultate vseh svetovnih lig, kot ima Alah zapisana vsa naša imena in datume smrti. Za skeptike se pripravljajo grmade: kot v veselem srednjem veku inkviziciji ni treba dokazovati, da bog je, ampak morajo skeptiki dokazati, da ga ni.

Likvidacija vodje Al Kaide in najbolj iskanega človeka na svetu je najlepši primer tega. Poglejmo, kaj o tem vemo iz uradnih virov: Osamo bin Ladna so v supertajni operaciji ameriških tajnih služb locirali in likvidirali, mu odvzeli vzorec DNK za identifikacijo, truplo fotografirali in ga nekaj ur kasneje odvrgli v morje. Ali vsaj oni želijo, da temu verjamete.

Vprašanje: zakaj so truplo takoj odvrgli v morje? Uradni odgovor: zato, ker so se ZDA želele izogniti izgradnji bin Ladnovega svetišča in mučeniškega kulta. Vprašanje: zakaj Bela hiša noče objaviti fotografij ubitega Osame? Uradni odgovor: bin Ladnovo truplo je iznakaženo in objava takšnih fotografij bi podžgala bes islamskih fundamentalistov. Vprašanje: kako potem vemo, da je bil Osama bin Laden ubit? Uradni odgovor: z vpogledom v fotografije in analizo DNK. In zadnje vprašanje: kdo je videl truplo, fotografije in rezultate analize? Odgovor: nihče razen udeležencev operacije, Baracka Obame in njegovega kabineta.

Ponovimo: rezultatov identifikacije DNK ni videl nihče, pa tudi če bi jih, ničesar več ne pomenijo, saj ne vemo, ali gre za vzorce z Osamovega telesa, novih pa ni mogoče pridobiti; truplo je izginilo, Bela hiša pa trmasto zavrača, da bi pokazala fotografije. Stvar je jasna kot beli dan - bin Laden sploh ni bil ubit! Na tej točki nastopijo skeptiki in ateisti s svojimi vprašanji: zakaj bi Bela hiša skonstruirala takšno medijsko pravljico in kako bi jo bilo sploh mogoče izvesti? Celotna večmesečna operacija bi stala na milijone dolarjev in vključevala na tisoče ljudi, vpletenih v zastrašujočo zarotniško mrežo tajnih služb in medijev, razblinila pa bi se v trenutku, ko bi se Osama bin Laden prvič pojavil na Al Džaziri.

Nekje v Afganistanu bogu za hrbtom bi Osama v rokah držal Washington Post z velikanskim naslovom "Bin Laden killed!", gledal bi CNN s poročili o svoji smrti, se valjal od smeha in govoril proti kameri: "Please stop, you killin' me!" Barack Obama pa bi na sestanku s šefi CIA, NSA, vojaških služb in medijev besnel, da so pri načrtovanju supertajne operacije insceniranja smrti živega in zdravega bin Ladna spregledali možnost, da je bin Ladnova smrt samo zrežirana in da se lahko že naslednji dan živ in zdrav pojavi na televiziji.

Verniki teorije zarote bodo s pomilovanjem, polnim vzvišenosti, poslušali, kako neumno ironizirate. Pozabili ste, da ima vsa stvar nasprotno logiko: dejstvo, da se Osama bin Laden naslednjega dne ni pojavil živ in zdrav na Al Džaziri, ni dokaz, da zarota ne obstaja, ampak da je vanjo vključen tudi sam - Osama bin Laden! Zakaj? Morda preprosto zato, zdaj se boste spet tako trapasto ironično smejali, ker je bil Osama od vedno ameriška figura na šahovnici. Zakaj, zaboga, pa mislite, da je po odhodu Sovjetske zveze iz Afganistana bin Laden dokončal posel za Američane?

Pomislite malo: komu pravzaprav ustreza eksplozija militantnega islamizma zadnjih dvajset let? Komu ustreza, da islam postane globalna grožnja, odločilni dejavnik svetovne mobilizacije in zbiranja pod ameriškim dežnikom? Odgovor je jasen. Smešno zrežiranih napadov 11. septembra ne bom niti omenjal. "Well done!" bi rekel Jose Mourinho. Na tej točki, to boste zlahka opazili, skeptiki in ateisti dvignejo roke in zaigrajo resigniran posmeh. In vendar so njihova vprašanja vse bolj majava. Na primer: če je res vse tako, ali se potem s stališča Baracka Obame in takšnih strateških interesov ZDA ne bi bolj splačalo - in ali ni bogme tudi bolj prepričljivo -, da bi mesec dni pred ameriškimi volitvami inscenirali na primer bin Ladnov napad z atomsko bombo na Los Angeles? Če je namreč vse tako, če je bin Laden tako zanesljiva in neprecenljivo koristna figura, zakaj zaboga bi Američani sploh inscenirali predstavo z njegovo likvidacijo?

Inscenirana predstava? Prav tu so vas teoretiki zarote že ves čas čakali. Pomislite malo: rezultatov identifikacije DNK nihče ni videl, pa tudi če bi jih, ničesar več ne pomenijo, saj ne vemo, ali gre za vzorce z Osamovega telesa, novih pa ni mogoče pridobiti; truplo je izginilo, Bela hiša pa trmasto zavrača, da bi pokazala fotografije. Stvar je jasna kot beli dan - bin Laden je bil ubit! Teorija? Osamo bin Ladna so v supertajni operaciji ameriških tajnih služb locirali in likvidirali, mu odvzeli vzorec DNK za identifikacijo, truplo pa fotografirali. Da bi se izognili besu islamskih fundamentalistov in izgradnji bin Ladnovega svetišča in mučeniškega kulta, so uboj prikrili, fotografije razglasili za vojno tajno in zapečatili, truplo pa neznano kje odvrgli v morje. Vi pa se še kar naprej mirno posmehujte teoretikom zarote.