Sobota, 7. maja

V Ljubljani se začne Druga godba. Tri ure pred polnočjo jo bodo odprli Staff Benda Bilili s koncertom v Centru urbane kulture Šiška.

Inštitut za politike prostora organizira sprehod po ljubljanskih mestnih četrtih Tabor in Zgornja Šiška.

Nedelja, 8. maja

Na Pogačarjevem trgu bo ob 20.30 tradicionalna slovesnost ob dnevu Evrope in prazniku Ljubljane pod geslom Evropa Ljubljani - Ljubljana Evropi. Govorniški trojček je skoraj standarden: predsednik republike Danilo Türk, evropski komisar za okolje Janez Potočnik in ljubljanski župan Zoran Janković.

Ponedeljek, 9. maja

Medtem ko bodo v Moskvi uprizorili veliko vojaško parado ob dnevu zmage, se bo v New Yorku le en kuhar veselil nagrade Jamesa Bearda. Nagrado sicer podeljujejo restavracijski insajderji, ob kuharjih pa nagrajujejo tudi najboljše kulinarične pisce.

Torek, 10. maja

Francoski parlament bo glasoval o zakonu, ki bo omejil dovoljen proračunski primanjkljaj in zahteval pripravo triletnega načrtovanja proračunov.

Medtem ko bodo Francozi skušali "prizemljiti" svoj proračun, bodo Američani visoko nad atmosfero poslali vesoljsko plovilo Endeavour, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo poneslo nujne sestavne dele.

Sreda, 11. maja

Znova naj bi se v zvezi s predlogi vlade za spremembo referendumske ureditve sestala ustavna komisija. Čeprav je bilo o predlogih za bolj evropsko ureditev razpisa in veljavnosti referendumov verjetno že vse povedano, bo komisija ustanovila skupino strokovnjakov ustavnega prava, da pripravijo svoja mnenja. V dosedanji razpravi se je že pokazalo, da že temu, da se sploh začne postopek spreminjanja členov ustave, ki zadevajo referendum, nasprotuje opozicija, še posebej SDS.

V Grčiji bodo delavci v javnem in zasebnem sektorju uprizorili 24-urno stavko, ker se ne strinjajo z varčevalnimi ukrepi svoje vlade. Na drugi strani Evrope, pravzaprav le skok čez morje, bodo v Cannesu zagnali že 64. filmski festival.

Četrtek, 12. maja

Četrtki v državnem zboru postajajo že tradicionalni dan za zasedanja preiskovalnih komisij. Tokrat bo komisija za avtoceste pod predsedovanjem Rada Likarja (SDS) soočala priče: Antona Anderliča proti Abdonu Peklaju in proti Robertu Kuzmanu, slednjega proti Mirku Badlju in tega spet proti Peklaju. Predsednik preiskovalne komisije Rudolf Petan (SDS), ki ima na zatožni klopi ministra Gregorja Golobiča, pa namerava zaslišati šest prič na čelu z Milošem Urbanijo.

Maja Keuc ne bo v evrovizijskem Düsseldorfu zasliševala nikogar, upamo pa, da jo vsaj kdo poslušal in mu bo pesem Nihče dovolj všeč, da ji bo namenil svoj glas. Le tako lahko upa na ponovitev prepevanja tudi v nedeljo.

Petek, 12. maja

Jerovškov odbor za obrambo bo za zaprtimi vrati razpravljal o uresničevanju načrta nakupov orožja in opreme za vojsko in o razmerah v Libiji.