Letos najhitrejši v začetku sezone Red Bull se je prve tri dirke ubadal z nezanesljivim sistemom KERS, a Sebastian Vettel je vseeno znal izrabiti vse prednosti, ki mu jih je na kolesa postavil genialni konstruktor Adrian Newey. A vsem je povsem jasno, da brez normalno delujočega sistema KERS ne bo šlo več dolgo, zato so celoten odmor njihovi inženirji tuhtali, kako pripraviti sistem do tega, da bo deloval normalno. "Vemo, da bomo v nadaljevanju sezone potrebovali prav vsako pomoč. KERS je bil naša najšibkejša točka, saj se je pregreval in ga dirkača nista uporabljala tako, kot bi ga hotela. A zdaj smo te težave odpravili," je povedal eden od ključnih članov ekipe Helmut Marko. Tako Sebastian Vettel kot Mark Webber pa na lansko VN Turčije nimata najlepših spominov, saj sta takrat trčila in omogočila tekmecem osvojitev dragocenih točk. Letos tega seveda ne želita ponoviti, a predvsem Mark Webber bo moral tvegati malce več, če bo hotel še ostati v igri za osvojitev naslova prvaka. Avstralec pa vedno bolj na glas govori tudi o možnosti, da bi v prihodnje lahko nastopal tudi za kakšno drugo ekipo.

Pri Ferrariju se zavedajo, da so malce izgubili stik z najhitrejšimi, zato so veliko časa vložili v razvoj bolj optimalnega aerodinamičnega paketa, z novim izpuhom pa se bodo na dirko podali pri McLarnu. Veliko bolj aktivno (a ne na tehničnem področju) pa je bilo pri Williamsu. Ekipa je letos sezono začela zelo slabo, nekonkurenčen dirkalnik pa je že terjal prvi "žrtvi": ob koncu sezone so bosta poslovila tehnični šef Sam Michael in vodja aerodinamičnega oddelka Jan Tomlinson, k ekipi pa je prišel stari znanec formule 1 Mike Coughlan. Nekdanji član McLarna je pred nekaj leti "zaslovel" kot del vohunske afere, ko je od tedanjega Ferrarijevega inženirja Nigla Stepneyja kupoval zaupne tehnične podatke.

VN Turčije bo torej formulo 1 pripeljala še korak bližje Evropi, a dirkače tam čaka zloglasni osmi ovinek. Steza je namreč najbolj znana ravno po tem trikrat "zalomljenem" ovinku, ki bo tudi letos zahteval zelo veliko od dirkalnikov, dirkačev, posebej pa od Pirellijevih pnevmatik. Ovinek je dejansko dolg 640 metrov, kar znaša 12 odstotkov celotne dolžine kroga, dirkači skozi njega vozijo 8 sekund in pol (ali deset odstotkov časa celotnega kroga, preračunano na čase iz leta 2005), njegova posebnost pa je, da so v njem nekako združeni dejansko trije ovinki. Dirkači ga prevozijo s povprečno hitrostjo 270 km/h. Glede na obrabo letošnjih pnevmatik lahko pričakujemo, da bodo tudi v Turčiji mehaniki v boksih imeli veliko dela. Dirkačem za volanom ga tako ali tako ni nikoli primanjkovalo.