Slovenijo bodo zastopali Gorazd Štangelj (Astana), Borut Božič (Vacansoleil) in Simon Špilak (Lampre), ki bodo svoje priložnosti iskali v posamičnih etapah. Štangelj in Špilak s kakšnim begom, Božič pa z zaključnimi sprinti. Zmagovalec bo po 21 etapah in približno 3500 kilometrih znan 29. maja, ko bo v Milanu zadnje dejanje, posamični kronometer.

Alberto Contador, ki se vse od konca lanske sezone bori z dopinškimi obtožbami in še čaka odločitev Mednarodnega športnega razsodišča (Cas) v zvezi z lanskim domnevnim dopingom na dirki po Franciji, bo prav gotovo napadel svojo drugo zmago na Giru in svojo šesto na treh največjih dirkah. Trasa proge mu je pisana na kožo, saj bodo morali tekmovalci premagati kar 40 zahtevnih vzponov, sedem etap pa bo imelo cilj na vrhu vzpona.

"Na traso nimam pripomb, nekaj strahu bom čutil le na spustih, nekateri so prav strašljivi. Sem dobro pripravljen, povsem osredotočen na dirkanje, druge reči me v tem trenutku ne zanimajo. V gorskih etapah si bom poskušal zagotoviti prednost, upam, da kronometer v Milanu ne bo odločal," je pred dirko dejal Španec. Najboljše kolesarje ponavadi druga mesta ne zanimajo, če pa bo Španec tokrat zmagal, pa se bo letos prav gotovo bil ogorčen boj tudi za drugo mesto. Kaj lahko se namreč zgodi, da bo Cas Contadorja kaznoval zaradi lanskega greha, klenbuterola v krvi, in mu bo zmago pozneje odvzel.

V ožji krog favoritov poleg Contadorja spadajo še Italijana Michele Scarponi in Vincenzo Nibali ter Rus Denis Menčov, zaradi izredno zahtevnih etap v zadnjem tednu naj bi bili v ospredju lahki kolesarji. Scarponi sicer na domači dirki še nikoli ni bil med prvimi tremi, toda letos naj bi bil v življenjski formi in pripravljen, da na prvem mestu nasledi Ivana Bassa, ki ga tako kot Damiana Cunega letos ne bo na startu. Enako željo ima Nibali, lanski zmagovalec Vuelte, ki je giro lani končal kot tretji. Menčov je zmagal leta 2009 in ima z največjih dirk ogromno izkušenj, tako da bo še kako nevaren. Seveda pa je za visoka mesta še kar nekaj kandidatov, v prvi vrsti še nekaj Italijanov in Špancev, Čeh Roman Kreuziger ...

Slovenca v vlogah pomočnikov, Božič bo sprintal ne najbolje pripravljen

Med kandidati za visoka mesta Slovencev ni. Štangelj, ki bo na Giru nastopil že enajstič, bo spet zasedel svoje mesto pomočnika, tokrat bo njegova ekipa delala za Kreuzigerja. Po njegovem mnenju za zmago niso konkurenčni, toda Čeh je lahko visoko. Pomočnik bo tudi Špilak, ki bo garal za Scarponija, če pa bi se mu pokazala možnost, si želi kakšno dobro etapno uvrstitev. Na dirki po Romandiji je pokazal, da se mu forma izboljšuje, v vožnji navkreber se je že kar dobro počutil.

To pa ne velja za tretjega slovenskega predstavnika Božiča, ki bo praktično edini s povsem prostimi rokami. Ekipa Vacansoleila naj bi zanj delala v sprinterskih etapah, za boj v skupnem seštevku pa bo kapetan Matteo Carrara. A Idrijčan, edini slovenski etapni zmagovalec na velikih dirkah (Vuelta), na start v Torino ni odpotoval v najboljšem razpoloženju, saj pripravljenost po njegovem mnenju ni na zadostni ravni.

"Upam, da se lahko v naslednjih etapah to še spremeni, drugače se mi ne piše nič dobrega. Poskušal sem storiti vse, da na Giro pridem dobro pripravljen, a kaže, da mi to ni uspelo. Na zadnjih dirkah nisem bil pravi, a v kolesarstvu se lahko vse hitro menja. Seveda je moja želja, da dosežem kakšno vidno uvrstitev, toda zmaga bi bila zame, vsaj trenutno, veliko presenečenje," ni posebej optimistično razpoložen Božič, ki še ne ve, ali bo na dirki vztrajal do konca.

"Z ekipo smo dogovorjeni, da če bom dosegel kakšen lep rezultat oziroma če Carrare ne bo boju za visoka mesta, dirkam le dva tedna. Zadnji teden je namreč za nas sprinterje praktično 'nemogoča misija', dovolj je samo pogledati, kje se etape končajo, in vse ti je jasno. Ne rabiš v živo videti njihovega finala, dovolj je videti njihov profil. Pred etapo na Zoncolan bomo videl, kaj in kako," je dejal sprinter, ki je prepričan, da bodo lahko kolesarje njegovega moštva - ocenil ga je zmožnega za vse scenarije - gledalci spremljali v številnih begih, prav tako pa je prepričan, da velikih presenečenj ne bo: "Moja favorita sta Contador in Scarponi."