Upniški odbor je na seji, ki je bila 22. aprila in katere zapisnik je danes objavljen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), med drugim obravnaval načrtovane spremembe načrta finančnega prestrukturiranja.

Svetovalec SCT v postopku prisilne poravnave Stane Droljc je pojasnil, da spremembe načrta pripravljajo in da je veliko razgovorov s pooblaščenim ocenjevalcem vrednosti podjetij. Po Droljčevih besedah je predsednik upravnega odbora SCT Ivan Zidar dal izrecno navodilo za spremembo programa "v smeri konverzije terjatev v lastniške deleže".

Poleg tega še vedno tečejo pogovori z morebitnimi partnerji za vstop v lastništvo SCT, katerim so tudi predstavili, koliko denarja bi bilo potrebnega za uspešno prisilno poravnavo in kakšen obseg poslov bi moral ta partner zagotoviti.

"Če do 15. maja ne bo konkretnih rešitev, dolžnik do 25. maja ne bo mogel predložiti spremenjenega načrta finančnega prestrukturiranja," je dejal Droljc.

SCT bo tudi ugovarjal na ugovor prisilne upraviteljice Majde Šantl na postopek prisilne poravnave, je povedal Droljc in dodal, da bo edina rešitev za uspeh ugovora, da se "sredstva v denarju hkrati s pridobitvijo novih poslov zagotovijo".

Droljc namreč meni, da lahko konverzija terjatev "reši bodoče probleme, sedanjih pa nikakor ne". Po njegovih besedah se SCT zaveda, da zadeva ni rešljiva, če ne bo svežega denarja vsaj v višini za izplačilo plač ter ne bo zagotovljenega novega posla.

Član upravnega odbora SCT Janez Jamnik je na vprašanje, kakšna je pripravljenost glavnega delničarja na zmanjšanje osnovnega kapitala na nič in na povečanje kapitala z novimi denarnimi vložki, povedal, da sta z drugim članom upravnega odbora Aleksandrom Mezetom že februarja predlagala, da SCT Holding - ki je v lasti Zidarja, Jamnika in Mezeta in je večinski lastnik SCT - proda paket 76 odstotkov delnic SCT za en evro. Edini pogoj za to prodajo, ki je po Mezetovih besedah stališče le dveh lastnikov SCT Holdinga, bi bil, da bi kupec dal zagotovilo, da se prisilna poravnava SCT izpelje.

V postopku prisilne poravnave so upniki prijavili 2227 terjatev v skupni višini okoli 220 milijonov evrov, je Šantlova upniškemu odboru predstavila predhodno poročilo glede prijavljenih terjatev.

Od tega so pravne osebe prijavile 661 terjatev v višini 184,5 milijona evrov, od česar bo priznanih za 124 milijonov evrov terjatev. Zaposleni so prijavili 1566 terjatev v višini med šest in osem milijonov evrov, pri čemer pa še ni znano, koliko od teh bo prerekanih, ker Šantlova teh terjatev še ni v celoti preverila. Rok za objavo končnega seznama prijavljenih terjatev je bil 25. april.

SCT je sicer aprila posloval podobno kot marca, je upniškemu odboru povedal Jamnik. Glavni cilj družbe je bil zmanjševati škodo na projektih. SCT je z vsemi tremi glavnimi naročniki - Družbo za avtoceste v RS, Direkcijo RS za ceste in Mestno občino Ljubljana - uspel doseči dogovor o prenosu vodilnega partnerstva v izogib unovčevanju bančnih garancij. To se bo odrazilo v nižjem obsegu unovčenih garancij v aprilu, je dodal.