Pridržali so tudi lastnika in direktorja gradbenega podjetja MTB iz Maribora Blaža Mlinariča in Viktorja Lednika.  Kriminalisti na območju Maribora danes opravljajo obsežne hišne preiskave zaradi suma korupcije in gospodarskega kriminala, je potrdil tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija. Kot so potrdili na Mestni občini Maribor, so se kriminalisti nahjali tudi v njihovi hiši.

V policijskem pridržanju v Mariboru še trije ljudje

Od deveterice začasno pridržanih v današnji akciji kriminalistov na območju Maribora je prostost odvzeta še trem, medtem ko so bili ostali po opravljenih hišnih preiskavah in zaslišanjih izpuščeni na prostost, je za STA povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bartolo Lampret. Župan Franc Kangler je neuradno še med pridržanimi.

V današnji zaključni akciji obsežne kriminalistične preiskave, ki so jo pričeli leta 2008, je sodelovalo 116 kriminalistov in policistov iz vse Slovenije. Izvedli so 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah, na še 20 lokacijah pa so zasegli poslovno in uradno dokumentacijo.

Med drugim so pridržali župana Kanglerja ter preiskali njegovo hišo v Zimici pri Dupleku in pisarno v Mariboru. Med pridržanimi je zagotovo tudi direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, ki so ji kriminalisti prav tako pregledali hišo in pisarno.

Poleg njiju se med osumljenimi omenja še vodjo oddelka za okolje in prostor na mariborski upravni enoti Vinka Merca, direktorja gradbenega podjetja Konstruktor Marjana Pinterja, direktorja komunalnega podjetja Snaga Ivana Hajnška ter lastnika in direktorja gradbenega podjetja MTB v stečaju Blaža Mlinariča in Viktorja Lednika.

Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Janez Lovrec, se sumi navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb. Iz doslej zbranih informacij policistov izhaja, da povzročena premoženjska škoda oziroma korist znaša prek pet milijonov evrov.

Na prostost so do sedaj izpustili že tri osebe.

Kriminalisti so ob prisotnosti Kanglerja preiskovali njegovo pisarno na mariborski upravni enoti. Po poročanju Žurnala24 je skupaj s policisti zapustil stavbo mariborske občine, kjer so pregledali njegovo pisarno, sedaj pa se bo preiskava nadaljevala na drugi lokaciji. Ob odhodu je po poročanju brezplačnika dejal, da mu je bilo odrejeno 48-urno pridržanje.

V preiskavi aktivno sodeluje tudi okrožno državno tožilstvo v Mariboru, katerega vodja Drago Šketa je pojasnil, da so današnje hišne preiskave le "vrh ledene gore", saj so pred tem izvedli že številne prikrite preiskovalne ukrepe. Kot je dejal, so z zbiranjem obvestil v zvezi s sumom storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala in korupcije začeli že leta 2008. "Sumi se navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb," je dejal.

"Iz do sedaj zbranih obvestil izhaja, da povzročena premoženjska škoda oziroma korist znaša preko pet milijonov evrov," pa je povedal vodja mariborskih kriminalistov Janez Lovrec.

Kangler: Gre za politični konstrukt proti meni

Gre za velik politični konstrukt levice proti meni, saj se ve, da bodo jeseni verjetno volitve, je po koncu preiskave v pisarni mestne občine dejal mariborski župan Franc Kangler, ki so ga danes skupaj s še osmerico osumljencev zaradi suma korupcije pridržali kriminalisti. Kot je še dejal, je že marsikaj doživel v tej državi, tega pa še ne. "Nimam pojma, o čem govorite. V moji pisarni so zasegli samo računalnik, nobenega drugega dokumenta. Ničesar drugega niso našli, še najmanj pa kakšen denar," je Kangler odvrnil na vprašanje, da policija pridržane, med katerimi so trije že na prostosti, sumi, da so nezakonito pridobili več kot pet milijonov evrov.

Kangler je še dejal, da bo preiskava pokazala, da nihče ne more govoriti niti o petih evrih, kaj šele petih milijonih evrov. "Vse, kar je bilo zaseženo, je regularno. Zasegli so mi tudi plačilne naloge za stanovanje pod Pohorjem, ki ga je plačevala žena, za kar so jim bili posredovani vsi dokazi," je dejal Kangler, ki je trenutno še vedno v policijskem pridržanju. Mariborski župan je še dejal, da je bil danes tudi prvič obveščen o telefonskih prisluhih, zanima pa ga, zakaj niso pristojni organi ukrepali že pred dvema letoma, ko so prisluhe dobili. "V kakšni državi pa živimo. Zanimivo je, da preganjajo samo desničarje in tiste, ki so včasih kritični do vlade," je še dejal župan Kangler.

Najprej v Kanglerjevem stanovanju

Po poročanju 24ur.com so se možje v modrem najprej odpravili v stanovanje, kjer ima Kangler prijavljeno stalno bivališče, nato so odšli Kanglerjevo posestvo v Dupleku. Okoli 13.30 so se kriminalisti in Kangler z odvetnikom odpravili proti občini. Kanglerjev odvetnik iz Odvetniške družbe Čeferin Marko Bošnjak je po poročanju komercialne televizije potrdil, da je njegova stranka pridržana, več informacij pa ni želel izdati. Po končani hišni preiskavi v Dupleku pa je Kanglerjev odvetnik Luka Zajc povedal, da so policisti iskali dokaze za očitana dejanja izpred treh let, zlasti v zvezi s projekti lutkovnega gledališča, nove Pohorske vzpenjače, zavetišča za male živali in pravoslavne cerkve v Mariboru.

"Vse to so projekti, na katere je župan ponosen in se sprašuje, zakaj ravno zdaj po treh letih policijska akcija. Na podlagi odredbe za hišno preiskavo lahko zagotovim, da ni niti eno očitano dejanje od letos ali lani, pač pa se vse nanaša na nekakšne očitke iz leta 2008 in začetka leta 2009. Postavlja se torej vprašanje, zakaj v maju 2011. Iz odredbe je razvidno, da so izvajali nekakšne prisluhe v letu 2009, potem pa se je čakalo dve leti, se ni naredilo nič, zdaj pa imamo hišno preiskavo, zato je župan upravičeno šokiran nad tem, kar se danes dejansko dogaja," je dejal Zajc. Kot je še povedal, gre za sume zlorab položaja v zvezi z omenjenimi posli, za katere pa Kangler zagotavlja, da so bili koristni za mestno občino in z njimi ni storil nič nezakonitega. Kriminalisti so Kanglerja zdaj odpeljali predvidoma na njegov dom v Radvanju, nato pa ga najverjetneje čaka še preiskava v prostorih njegove zapečatene pisarne na mestni občini.

Podžupan potrdil prisotnosti kriminalistov

Mariborski podžupan Milan Mikl je dopoldne zgolj potrdil prisotnost kriminalistov in dejal, da so bili tam že ob njegovem prihodu ob sedmi uri, osebno pa o vsem skupaj ni vedel popolnoma nič. "Kaj je z županom in direktorico za zdaj ne vem, niti ne vem, kaj dejansko preiskujejo," je dejal Mikl. Da so bili kriminalisti prisotni tudi na oddelku za okolje in prostor mariborske uprave enote, je potrdil načelnik upravne enote Željko Vogrin in dodal, da so tam zasegli določeno dokumentacijo, ki je povezana z izdajo gradbenih dovoljenj za različne gradbene objekte. Šlo naj bi za dovoljenja za poslovno-stanovanjski objekt Centrum, Maistrov dvor, Azil za živali ter objekt na Lackovi cesti. 

Izvajajo obsežno kriminalistično preiskavo

V sporočilu za javnost so na Generalni policijski upravi zapisali, da kriminalisti v predkazenskem postopku, ki ga usmerja okrožno državno tožilstvo v Mariboru na območju Policijske uprave Maribor izvajajo obsežne aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije. Obsežna kriminalistična preiskava se izvaja v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine, sprejemanja koristi in dajanja daril za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali pravic, oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali pravic. V naslednjih dneh bodo zaseženo poslovno in uradno dokumentacijo, računalniško opremo ter druge predmete in podatke, ki so jih zasegli med hišnimi preiskavami oziroma ob zbiranju obvestil v predkazenskem postopku, podrobno pregledali.

V akciji sodeluje več kot 100 kriminalistov

V zaključni akciji sodeluje več kot 100 kriminalistov in policistov z območja celotne Slovenije, policija pri tem izvaja hišne preiskave v 25 objektih in 14 vozilih, prav tako se istočasno, na podlagi odredbe pristojnega sodišča v Mariboru, na 20 lokacijah izvaja zaseg poslovne in uradne dokumentacije. Hišne preiskave in zasegi dokumentacije se izvajajo pri različnih fizičnih osebah, gospodarskih družbah, v prostorih državnih organov, organov lokalne skupnosti, društvih in gospodarskih družbah javnega prava, kjer se iščejo materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil zakona o kazenskem postopku zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih osmim osumljenim osebam odvzela prostost in jih začasno pridržala.