Na Portugalskem so Španci drugič zapored slavili dvojno zmago. Italijan Marco Simoncelli, ki je dirko začel z najboljšega startnega položaja je že v prvem krogu končal v pesku in sanj o prvi zmagi za Italijana je bilo konec. Na prvo mesto se je odpeljal Lorenzo in je nato vodil večino dirke. Sledila sta mu le Pedorosa in Stoner. Nekaj krogov pred koncem je Pedrosa uspešno napadel svojega rojaka in si privozil dobre tri sekunde prednosti, kar je zadostovalo za njegovo prvo zmago na Portugalskem in prvo v letošnji sezoni.

"Lahko vam povem, da sem se med dirko smehljal, ker je bilo z ramo vse v redu. Nisem imel nobenih težav, tudi z drugim mestom pa bi bil zadovoljen. Zahvaliti se moram Lorenzu, ker sva odpeljala res dobro dirko. Hvala moji ekipi in zdravnikom, ki so poskrbeli, da nisem imel težav," je po dirki dejal zmagovalec tretje letošnje preizkušnje, ki je pred slabim mesecem iz poškodovane rame odstranil kovinske ploščice.

"Trudil sem se, dobro sem startal in skušal pobegniti. Na ciljni ravnini me je Dani vedno ujel in je bil tik za mano. Na koncu sem fizično nekoliko omagal in Pedrosa je bil hitrejši," je o razpletu dirke povedal Lorenzo. Stoner pa z dirko ni bil povsem zadovoljen: "Med prvim in drugim ovinkom sem naredil napako, pred mano je padel še Simoncelli. Motor me ni ubogal, Lorenzo in Pedrosa pa sta si hitro privozila nekaj prednosti. Na koncu ju nisem mogel ujeti."

Sedemkratni svetovni prvak v razredu motoGP Italijan Valentino Rossi se je ob koncu boril za četrto mesto, vendar ga je na ciljni ravnini prehitel še en Hondin dirkač Andrea Dovizioso.

Izjemen boj za zmago pa so prikazali dirkači v razredu moto2. Drugo zmago v sezoni je slavil Nemec Stefan Bradl (Kalex), ki je bil najhitrejši tudi na kvalifikacijah, drugo mesto si je privozil Španec Julian Simon (Suter), tretji pa je bil Japonec Juki Takahaši (Moriwaki).

V zadnjih krogih so se za zmago borili Bradl, Simon in Italijan Andrea Iannone, ki je današnjo dirko začel iz 14. startnega položaja. Iannone je z odlično in tvegano vožnjo ujel vodilnega Nemca in ga že ugnal, vendar se tudi Bradl ni dal. Po nekaj prehitevanjih je napako storil Italijan in izpadel iz boja za najvišjo stopničko. Nato je Bradla napadel še Simon, ki pa je na koncu le za nekaj metrov ostal za Nemcem, ki si je z zmago priboril tudi vodstvo v skupnem seštevku. Za prijetno presenečenje je poskrbel Švicar Dominique Aegerter (Suter), ki je s četrtim mestom poskrbel za svojo najboljšo uvrstitev v karieri moto2.

V najšibkejšem razredu do 125 ccm si je tretjo zaporedno zmago v sezoni privozil Španec Nicolas Terol (Aprilia). Pravi boj za preostali dve stopnički pa so uprizorili štirje dirkači. Krog pred koncem je najprej iz četveroboja izpadel Jonas Folger, ki je nato končal na petem mestu. Drugo mesto je na koncu pripadlo Nemcu Sandru Cortesu (oba Aprilia), tretji je bil Francoz Johann Zarco (Derbi), četrti je bil Španec Maverick Vinales (vsi Aprilia). Drugega in četrtega dirkača je ločilo le 0,8 sekunde.