Uvodna ceremonija svetovnega prvenstva s plesnim in pevskim vložkom je minila v nekaj minutah in brez presežka, kot bi lahko pričakovali za tako velik dogodek. Blamažo si je privoščil bratislavski župan Milan Ftačnik, ki ga je devet tisoč obiskovalcev izžvižgalo, predsednika Mednarodne hokejske zveze Reneja Fasela pa toplo pozdravilo, ker je imel uvodne besede pripravljene v slovaškem jeziku. Prav posebna energija pa se je sprožila ob prihodu slovaških hokejistov na led, ko so tribune oživele in se zibale ob udarnih rockerskih ritmih, a Slovencev to ni obremenjevalo.

Kljub velikemu pritisku s tribun, od koder je grmelo z vseh strani, so z organiziranim branjenjem lastnih vrat ter hitrimi in zvitimi pobegi v napad nakazali, da se ne bodo predali zlahka. Hitra izključitev Tičarja risov ni spravila s tira, navijači pa so lahko kar odpirali usta ob vrhunskih potezah Kristana, ki je bil osrednji hokejist všečne predstave v prvi tretjini. Slovenci so njegove bravure v nadaljevanju nadgradili celo z vodilnim zadetkom in šokirali Orange Areno. Branilec Aleš Kranjc je ob prvi prednosti z igralcem več uvidel prosto pot do gola Jaroslava Halaka, proti kateremu se je kot nogometni virtuoz Lionel Messi zapodil na vso moč in mojstrsko zatresel mrežo. Evforija v dvorani je tedaj povsem splahnela, Slovenci pa so imeli vse bolj živčne Slovake v šahu.

Ko je že kazalo, da niti po štiriminutni ubranitvi ob igralcu manj Slovaki ne morejo izenačiti, je izkušeni veteran Miroslav Šatan znal izkoristiti nepozornost za slovenskim golom in z natančnim strelom ukanil Kristana. To je domačim vlilo dodatnih moči, izmučeni risi pa so potrebovali odmor, kamor so odšli s celo kožo. S svežimi idejami predvsem drugega napada, ki se je sijajno uigral na Jesenicah, so najprej zapretili s prečko Mitje Robarja, svoje sta dodala še razigrana Rok Tičar in Žiga Jeglič, a novega vodstva Slovenije za popolno senzacijo vendarle ni bilo. Še več, Slovaki so na drugi strani vnovič našli pot mimo Kristana, ki je bil ob strelu z modre črte pokrit, ob silovitem pritisku risov v izdihljajih obračuna pa so domači junaki za končnih 3:1 zadeli še prazna vrata.

Slovenija bo prvenstvo nadaljevala jutri, ko se bo na popoldanski tekmi udarila z ranjenim levom iz Rusije.