Vino je na koncu sprinta trojice malce v ogrado zaprl Francoza Cherela (Ag2r), komisarji UCI pa so bili milostni do Kazahstanca. Zmaga in lov na skupno zmago Vinokourova imata za ekipo s kazahstanskimi sponzorji in italijansko organizacijsko shemo velik pomen. Še nedolgo nazaj so iz Kazahstana jasno namignili, da so dosežki slabi. Še najbolj miren je bil Gorazd Štangelj, ki se je nekaj ur kazal na dirki Pariz-Roubaix, čeprav to ni njegovo delo.

Upanje na visoko skupno uvrstitev v nedeljo v Ženevi sta ohranila tudi oba slovenska junaka lanskih velikih zmag na Romandiji in kriteriju Dauphine, največjih zmag do zdaj za slovensko kolesarstvo. Glavnina, v kateri sta bila tudi Simon Špilak in Jani Brajkovič, je z izjemo Vinkourova in njegovih desetih nagradnih odbitnih sekund, ohranila medsebojna razmerja, kar bo še kako prišlo prav na današnjem odločilnem zahtevnem posamičnem kronometru (20 kilometrov). Med Rusom Pavlom Bruttom in Davidom Millarjem, ki na 22. mestu zaostaja 1:20 minute, je cela vrsta kolesarjev, ki še vedno lahko zmagajo. Špilak na 12. mestu zaostaja 53, Brajkovič na 17. mestu pa 58 sekund.

In kako se iz perspektive najbolj izkušenega kolesarja na dirki vidi razplet? "Vse je še mogoče. Vino je res najbližje Bruttu. Vendar so tu še Evans, Morabito, Pinotti, Menčov, Martin. Kar nekaj jih je še, ki to dirko lahko zmagajo. Seveda sta Špile ter Brajko prav tako lahko spredaj. Dirka bo odprta do konca," napoveduje Štangelj, ki se že pripravlja na deveti italijanski Giro. Seveda brez prvega liderja Vinokourova, ki se je usmeril na Tour. "Sam s pripravljenostjo še nisem povsem zadovoljen, a kar gre. Marec in začetek aprila sta bila kritična glede zdravja, a sem se z izkušnjami nekako reševal. Za Giro pa je po svoje kar prav, da že zdaj nisem v vrhunski formi," je pripomnil Štangelj.

Na dirki Po Turčiji, ki je po nekaj letih z bogatim proračunom že posebna kategorija UCI, na njej pa bi moral za turško ekipo Manisaspor voziti tudi nesrečni Tadej Valjavec, se je športna sreča nasmehnila tudi ekipi Jureta Kocjana - ameriškemu Team Type. Rus Aleksander Efimkin, nekdanji klubski kolega Valjavca v Ag2r, je oblekel rumeno majico. "Prebolel sem virozo, bil štiri dni brez kolesa, a sem moral iti na dirko. Počasi se pobiram, etape so dolge, ceste slabe, povprečje 10 kilometrov na uro počasnejše kot pri nas, a vsaj rumeno majico bomo poskušal ubraniti," je opisal Jure Kocjan, celo najuspešnejši slovenski kolesar te sezone, ki se mu kot Štanglju na Romandiji v Turčiji obeta delež od zmagovite nagrade.