V eni izmed akcij v prvem polčasu sredine tekme med španskima velikanoma je Ronaldo napadel obrambno vrsto Barcelone, a ko je videl, da ga pri tem niso podprli njegovi soigralci, je v znak protesta zamahnil z roko. Njegova kretnja je bila jasen znak Joseju Mourinhu, ki je v strahu pred Barcelonino napadalno igro, svojim igralcem naročil, da igrajo destruktivno.

"Ali želim igrati v tako obrambno naravnani postavi? Ne, a trenerjeva navodila moram upoštevati,“ je po tekmi novinarjem dejal 26-letni Portugalec, ki je svojega trenerja še ostreje napadel v španskem časniku El Pais. "Z našim načinom igre nisem zadovoljen, toda drugega mi ne preostane. Trenerjeve zamisli je treba upoštevati:“

Ronaldo se je tako pridružil številnim uglednim novinarjem in klubskim legendam, ki se ne strinjajo s strahopetno taktiko Mourinha na prvi tekmi polfinala lige prvakov. Največji trn v peti jim predstavlja obrambni pristop Reala, ki je dolga leta igral prepoznaven napadalni nogomet.

Na drugi strani Mourinho uživa visoko zaupanje navijačev, saj imajo prevlado Kataloncev v zadnjih nekaj letih že vrh glave in jo želijo prekiniti za vsako ceno .