Če je bil z besedami širokogruden do cele ekipe, je bil italijanski zvezdnik, ki na dirkah World Toura ni okusil slasti zmage od septembra 2009 s španske Vuelte, v cilju z gestami jasen. Komplimenti in zahvale so bili namenjeni predvsem Simonu Špilaku.

Prekmurec je namreč v zadnjih kilometrih dejansko sam na čelu zasledovalne skupine izničil pobeg izredno močne trojice (Millar, Rui Costa, Cioni) ter s tem praktično omogočil, da se je Cunego sploh boril za etapno zmago. "Lahko bi napadal v zaključku, vendar ne bi imelo pravega učinka. Vedel sem, da bo sprint, pa še Cunego je bil pripravljen. V cilju se je res zelo zahvalil za pomoč," je priznal Simon Špilak, ki je vseeno zmogel v cilj 22., na repu vodilne skupine, v kateri je med rahlim dežjem praktično edini oblečen v vetrni jopič zmogel tudi zmrznjeni Jani Brajkovič.

Vsi so pričakovali, da bo etapa bolj selektivna. Tako pa je bolj ali manj jasno, da bo o Špilakovem nasledstvu na vrhu zmagovalnega odra, kjer trenutno še vedri v rumeni Rus Brutt, ob dveh razgibanih etapah danes in v nedeljo odločala zahtevna posamična vožnja na čas v soboto (20 kilometrov). Prav na slednji ima Brajkovič celo več možnosti kot Špilak. "Čeprav je deževno, kar Janiju ne ustreza preveč, smo zadovoljni, ker je ostal z najboljšimi. Teoretično bi na kronometru še vedno lahko dosegli uvrstitev med prvo peterico," je teorijo ekipe RadioShack ponovil športni direktor Alain Gallopin.

Za ekipo Lampre in Cunega je zmaga zelo pomembna. Šefi in nekateri vodilni kolesarji brez slovenskih so pod pritiskom afere Mantova in očitno bo celo prišlo do sprememb v vodstvu ekipe. Kot športni direktor bo že na Giru zraven Roberto Damiani, ki je doslej vodil ekipo Silence Lotto in Philipa Gilberta pri njegovem velikem četverčku v Ardenih.

Romandijo po svoje doživlja tudi Jan Tratnik, za kogar je to šele druga velika etapna dirka med elito. "Profesionalna je res garaška. Moja naloga je, da pomagam ekipi in morda poskušam v kakšen beg. Obe daljši etapi je na koncu popestril dež, zato sem popolnoma zmrznil in v zadnjih kilometrih doživljal hudo krizo. V ekipi so šefi vseeno zadovoljni, saj naredim, kar mi rečejo," pravi 21-letni Idrijec, ki mu je kot zelencu usojen rep razvrstitve.

Prav posebno avanturo so doživeli kolesarji slovenskih ekip Adria Mobil, Sava in Perutnina, ki bi morali včeraj začeti mednarodno etapno dirko Po poti Kralja Nikole v Črni gori. Namesto velikega slovenskega troboja, ki ga je bilo pričakovati glede na tradicijo slovenskih uspehov na tej dirki, so jih organizatorji šele med potjo obvestili, da odpovedujejo dirko. Razlog - dirko je prepovedala policija.