Vsa pozornost hokejsko nadvse zapriseženega naroda bo namreč nekaj minut po dvajseti uri usmerjena v Orange Areno, hokejski tempelj 75. svetovnega prvenstva v hokeju na ledu, kjer bo v središču dogajanja tudi slovenska reprezentanca. Čeprav risi na stavnicah proti močno favoriziranim Slovakom ne kotirajo prav visoko, lahko v slovenskem taboru vsaj športno upajo na spodrsljaj gostiteljev, ki bi pomenil veliko presenečenje že na otvoritveni tekmi turnirja.

Slovenski hokejisti so v prijetno toplo in s spomladanskim soncem obsijano Bratislavo včeraj dopoldne prispeli po petih urah vožnje z avtobusom. Z namestitvijo v slovaški prestolnici so več kot zadovoljni, saj imajo v športnem kompleksu Orange Arene, kjer je ledena ploskev tudi na pomožnih igriščih tako gladka in skrbno urejena, da človek vidi svoj odsev v njej, odlične pogoje za delo. Risi se ne pritožujejo niti nad uslugami v hotelu, ki je od dvorane oddaljen približno deset kilometrov vožnje z avtobusom, prav vsi pa so na včerajšnjem popoldanskem treningu delovali sproščeno in motivirano. Kot da bi se za slovenski hokej začenjalo novo poglavje v njegovi zgodovini. Takšno, ki lahko mine brez slabe volje, afer in igric v ozadju, ki so se spletale že prevečkrat.

"Ja, zdaj se bo pa res začelo," je po prihodu z ledu vzdihnil Marcel Rodman in na vprašanje, ali je Slovenija pripravljena na start prvenstva, brez pomislekov odločno prikimal. Marcel bo skupaj z bratom Davidom in Tomažem Razingarjem tvoril udarni slovenski napad, ki pa bo imel tokrat nekoliko drugačne naloge kot običajno. Njihov primarni del posla namreč ne bo zgolj tresenje nasprotnikove mreže. "Napadalci bomo pomagali branilcem, vsi pa bomo stali v oporo vratarju. Le z disciplinirano igro lahko presenetimo Slovake, ki lahko na tej tekmi izgubijo precej več kot mi. Pritisk je namreč na strani Slovakov," je opozoril Marcel Rodman, ki je slikovito in jedrnato razložil, kako bi Slovenci lahko zaprli vse poti do svojega gola. "'Lix' ima ključe," se je nasmejal in pogledal proti Robertu Kristanu, enemu največjih adutov na šampionatu na Slovaškem, ki ga drevi čaka vročih šestdeset minut.

Slovaki poznajo le Kopitarja