Omenjeni finski trener Nousiainen je že 12 let pokojni, knjiga, ki vsebuje obtožbe, pa je izšla danes. Sjoeberg je osvojil dve srebrni olimpijski kolajni in bron, Šved pa se je odločil, da bo o zlorabah spregovoril potem, ko mu je zlorabo s strani trenerja zaupal tudi nekdanji skakalec v višino Christian Skaar Thomassen.

Zlorabe je ob izidu knjige razkril tudi švedski trener Yannick Tregaro, ta je v karieri trenerja bdel nad olimpijskim prvakom Christianom Olssonom in Kajso Bergqvist, tudi njega naj bi v podobni starosti namreč zlorabljal Finec Nousiainen, ki je bil takrat njegov trener. Nousiainen je Sjoebergu leta 1987 pripomogel do naslova svetovnega prvaka z višino 242 cm. Sjoeberg je leta 1984 na olimpijskih igrah v Los Angelesu osvojil srebrno kolajno, srebrn je bil tudi 1992 v Barceloni, leta 1988 pa je v Seulu zasedel tretje mesto.

Sjoeberg je med drugim v knjigi zapisal, da se je zloraba začela, ko je Nousiainen izkoristil ločitev Švedovih staršev in se kasneje znašel v razmerju z njegovo materjo. Zlorabe so trajale vse do Sjoebergovega 15. leta, "ko je začel postajati moški". "Začelo se je, ko se bil star 12, 13 let. Bil sem mlad in na začetku svoje poti. Starši so imeli veliko težav in izredno sem zaupal Vilju. Kasneje je bilo vse skupaj še huje," je za švedski radio med drugim povedal Sjoeberg.