Vsak od nas ima občasno obdobja, ko je nekoliko raztresen, založi manjše predmete, kot so ključi ali pa dela manjše napake, na primer kadar postavi mleko na kuhinjsko polico, kruh pa v hladilnik.  Razlog za to je odkrila ekipa znanstvenikov iz univerze v Wisconsinu, ki je merila električne valove v možganih in ugotovila, da se lahko nekatere živčne celice v utrujenih, četudi budnih možganih, na kratko "izklopijo".

Profesorica Chiara Cirelli, psihiatrinja in avtorica študije, je dejala: "Tudi preden se počutite izčrpane, obstajajo znaki v možganih, ki vas opozorijo, da morate končati z določenimi aktivnostmi, ki od vas zahtevajo koncentracijo. Specifične skupine nevronov lahko zaspijo, kar bo imelo negativne posledice na vaše delovanje."

Do zdaj so znanstveniki menili, da pomanjkanje spanja navadno učinkuje na celotne možgane. Elektroencefalogrami (EEG), ki merijo električno aktivnost v možganih, pa lahko pokažejo, kateri nevroni v možganih delujejo in kateri spijo. "Vemo da delamo napake, kadar smo zaspani. Naša pozornost tava in koncentracija izgine. Na EEG-jih smo videli, da tudi če smo budni, lahko doživimo kratka obdobja 'mikro spanca'," razlaga Cirellijeva.