San Antonio je v peti tekmi na domačem parketu šele v podaljšku zlomil odpor Memphisa s 110:103 in izid v zmagah znižal na 2:3. Šesta tekma bo v petek v Memphisu, morebitna sedma pa v nedeljo v San Antoniu.

Miami se bo v konferenčnem polfinalu pomeril z Bostonom, Oklahoma pa z zmagovalcem dvoboja Dallas - Portland. Po petih odigranih tekmah vodi ekipa iz Teksasa s 3:2.

Miami se je "sprehodil" do konferenčnega polfinala. Pred začetkom sezone je bil resda deležen številnih kritik zaradi razvratnih nakupov, kadrovska investicija (LeBron James, Chris Bosh) pa se mu je obrestovala in je eden glavnih pretendentov za končno zmagoslavje v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

V peti tekmi so na domačem igrišču premagali Philadelphio, ki se je krčevito upirala do zadnjega zvoka sirene, na koncu pa vendarle klonila pod pritiskom domače zasedbe, v kateri sta najbolj vidni vlogi odigrala Dwyane Wade in Bosh. Prvi je tekmo končal s 26 točkami, drugi pa je 22 točkam dodal še enajst skokov. Ob Wadu in Boshu se je izkazal tudi Mario Chalmers z 20 točkami, izdaten delež pa je k zmagi prispeval tudi "kralj James", ki je tekmo končal s 16 točkami, desetimi skoki in osmimi asistencami. V gostujoči zasedbi sta Andre Iguodala in Elton Brand dosegla po 22 točk.

Oklahoma je bila že na robu poraza, a je štiri minute pred koncem nadoknadila devet točk primanjkljaja in z zbrano igro strla odpor Denverja. Prvi mož dvoboja je bil Kevin Durant, ki je dosegel 41 točk, kar je njegov najboljši strelski izkupiček v končnicah, v razburljivi končnici pa je najboljši strelec rednega dela sezone prevzel odgovornost na svoja ramena in dosegel zadnjih sedem točk za svojo ekipo. Denver je v zadnji minuti po dveh zadetih prostih metih Raymonda Feltona povedel s 97:96, nato pa je Durant prispeval štiri točke za končno zmago z 100:97.

San Antonio je ubranil prvo "zaključno žogo" in izid v zmagah znižal na 2:3, drugo pa bo poskušal ubraniti v petek v Memphisu. V razburljivi tekmi so bili domači košarkarji že na robu poraza, a je Gary Neal ob zvoku sirene zadel trojko in izsilil podaljšek. V njem so ostroge zaigrale odlično, predvsem neustavljiv je bil francoski organizator igre Tony Parker, ki je dosegel šest od svojih skupno 24 točk, najbolj učinkovit igralec dvoboja pa je bil Manu Ginobili s 33 točkami. V gostujoči ekipi se je izkazal Zach Randolph s 26 točkami in 11 skoki.

* Izidi:
- končnica, 1. krog:
- vzhodna konferenca:
Miami Heat - Philadelphia 76ers 97:91
(Miami je slavil s 4:1 v zmagah)

- zahodna konferenca:
San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 110:103 - podaljšek
(Memphis vodi s 3:2 v zmagah)

Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 100:97
(Oklahoma City je slavil s 4:1 v zmagah)

* Opomba: moštva igrajo na štiri zmage