Slovensko družbo mu delajo Jani Brajkovič (RadioShack), Gorazd Štangelj (Astana) in mladi profesionalec Jan Tratnik (Quickstep). Prekmurec je tako kot Brajkovič pripeljal v vodilni skupini, spredaj so bili le ubežniki in srečneži iz taktičnih medklubskih igric. Špilaka tekmeci tudi bolj pozorno spremljajo. Skupaj s klubskim kolegom Cunegom, Evansom, Kreuzigerjem, Vinokourovim in tudi Brajkovičem kot prvim možem RadioShack spada v ožji krog favoritov. Dirka WorldToura namreč ni le ogrevanje za italijanski Giro. "Kot lanskega zmagovalca me ne jemljejo prav nič drugače. Morda me omeni le kdo več," je pripomnil kolesar s štartno številko ena in bil po etapi že s pogledom pri današnji, tretji razgibani etapi.

"Ko sem si ogledal konfiguracijo terena v biltenu, mi je bilo jasno, da bo treba goniti na vso moč. Teren je tak, da bomo videli, kje smo. Tudi vam bom lahko po etapi zase povedal, kako močan sem. Potem sledijo le še bolj ravninske etape in kronometer. Treba bo iti na vso moč, druge možnosti ni, saj bo skupna razvrstitev skoraj že zakoličena. Res bo treba razredčiti konkurenco," je bil dobro razpoložen. Zanimivo, da je šele včeraj javno razkril, da mu je na dirki po Flandriji v začetku aprila pri padcu počilo rebro. Zato so se tudi pojavile težave na dirki po Trentinu. "Sprva velikih težav nisem imel, na dirki po Trentinu pa so se bolečine stopnjevale. No, da se ne bom izgovarjal. Nisem bil dober. Tudi zato sem rekel, da se bom šele po dirki po Romandiji odločil, ali bom sploh nastopil na italijanskem Giru. Sicer moja sezona ni slaba. Na vseh dirkah sem bil v ospredju (13. Pariz-Nica, 27. Gent Wevelgem, 5. Giro Friuli, op. p), vendar posebnega rezultata ni bilo. V cestnem kolesarstvu je morda kdaj potrebne več športne sreče," je pripomnil in se zadovoljno nasmehnil, ko je slišal vremensko napoved, tudi z možnim dežjem, kot so ga imeli tudi do Leysina.

Prav nasprotno Jani Brajkovič (nosi številko 11) takega aprilskega vremena ne mara. Lani je v hladnem deževnem vremenu osvojil peto mesto in vsaj nekaj podobnega želi tudi letos. Gorazd Štangelj, ki je prav tako na seznamu za italijanski Giro, ki se začne 7. maja, in mladi Idrijec Jan Tratnik sta manj pod stresom doseganja rezultata. Poleg Vinokourova in Kreuzigerja pa je "Stangeli" že po enem dnevu izgubil enega od treh kapetanov, Roberta Kišerlovskega. Rečan, ki je bil vzgojen pri Milanu Erženu v Adria Mobil ob Špilaku in Brajkoviču, je moral namreč zaradi hudih bolečin v hrbtu predčasno domov. Šele zdaj so odkrili počeno vretence, posledico padca pod tovornjak na etapi Pariz-Nica v začetku marca.