Eden najizkušenejših risov (nastopil je na vseh petih prvenstvih najvišjega ranga, za Slovenijo pa je na 150 tekmah zbral 67 golov in 54 podaj) že komaj čaka na prvo tekmo z gostitelji, a izpostavlja, da bo Slovenija svojo priložnost iskala predvsem prihodnji torek proti Nemčiji.

Po treh letih boste znova okusili slast elitnega hokeja. Je Slovenija dobro pripravljena?

Dejstvo je, da so za nami kakovostne priprave, celotna ekipa je že pošteno lačna tekem. Zavedamo se, da bi bila lahko Nemčija naš tekmec po meri, nikakor pa ne smemo reči, da bo to za nas najlažja tekma. Nemci so navsezadnje tudi lanski polfinalisti svetovnega prvenstva, zato nam ne bo lahko. A zakaj ne bi stavili na ekipni duh, dejavnik presenečenja in dobro vzdušje v naši slačilnici.

Že jutri vas čaka otvoritveni dvoboj s Slovaki. Kaj veste o njih?

So gostitelji prvenstva. Njihova želja ni samo dobro organizirati dogodek, ampak tudi poseči po kolajni. Na drugi strani ledene ploskve bo stala Slovenija, katere želja je igrati dober hokej in obstati med elito. Imamo torej različna tekmeca, ni pa nobena skrivnost, da sta kakovost in polna dvorana na slovaški strani.

Slovaki očitno spoštujejo Slovence. Pravijo namreč, da morajo prvi zatresti mrežo, sicer bi se jim lahko slabo pisalo.

Ko si enkrat med elito, obstaja za to tehten razlog. Nihče ni popoln avtsajder. Prav gotovo imamo v Sloveniji kar nekaj igralcev, ki bi lahko igrali tudi kje drugje kot samo v EBEL. Poleg tega imamo člana v NHL, kar je jasen signal, da se slovenski hokej vzpenja. Ekipa bi bila lahko ta hip sicer še močnejša, a so poškodbe naredile svoje. Vsekakor se mi zdi prav, da tudi nasprotniki na našo ekipo gledajo nekoliko bolj spoštljivo kot prejšnja leta.

Slovenija na prvenstvu ne bo nosila bremena favorita. Je to lahko prednost?

Lahko je, lahko pa je tudi izgovor. Dogovorili smo se, da ne bomo iskali nobenih izgovorov, ampak skušali narediti vse, da obstanemo med elito že v predtekmovanju. Skupaj smo že od 15. marca, kar je dolgo obdobje. Ko žrtvuješ mesec dni in pol časa za priprave, se to prav gotovo zgodi s tehtnim namenom.

Selektor poudarja, da bo ključ do uspeha v obrambi, kjer boste morali tudi napadalci pristaviti svoj delež. Ali za vas osebno to predstavlja kakšno posebno težavo?

Ne, ker se hokej spreminja. Na papirju so še vedno branilci in napadalci, ampak dobra obramba deluje tudi s pomočjo napadalcev in obratno. Neka delitev še obstaja, a za dober rezultat morajo sodelovati vsi igralci na ledu.

Bi bili zadovoljni, če bi v prvenstvo krenili s podobno predstavo, kot ste jo prikazali na zadnji pripravljalni tekmi proti Franciji, ko ste zmagali z 2:0?

Res je, da je reprezentanca v Franciji delovala dobro. Sploh na zadnjem dvoboju, vendar tokrat bomo igrali proti bistveno močnejšemu moštvu. A če bo igra podobna, če bomo na prvenstvu napredovali v takšnem ritmu, kot smo na pripravljalnih tekmah, bo to vsekakor dober znak.