Po dostopnih podatkih je namreč podjetje SCT Naložbe, ki je v lasti SCT, pred slabim tednom dni Cestnemu podjetju Ljubljana (CPL) prodalo 51-odstotni delež v Tovarni asfalta Črnuče (TAČ). Gre za enega zadnjih finančno zdravih delov SCT. Črnuška tovarna za razliko od ostalih podjetij iz skupine SCT nima blokiranih računov, leta 2009 pa je ob 12 milijonih evrov prihodkov ustvarila skoraj dva milijona evrov dobička.

"O tem poslu me je gospod Zidar seznanil tik pred petkovo sejo upniškega odbora po tem, ko sem se odločila preveriti govorice, ki sem jih slišala," je v torek za Dnevnik povedala prisilna upraviteljica SCT Marija Magdalena Šantl. Na vprašanje, kako jo je lahko Zidar obvestil o poslu, če se je isti dan obravnavi na sodišču izognil zaradi težav z zdravjem, je odgovorila, da je z njim govorila po telefonu. Pojasnila je še, da prodaje družbe, ki je imela še predlani okrog 15 milijonov evrov kapitala in bila tako rekoč brez dolgov, ne more izpodbijati, ker "jo je izpeljalo hčerinsko podjetje SCT". To bi torej lahko storil le upravitelj stečaja SCT Naložb, ki pa bi ga pred tem morali zahtevati upniki podjetja z NLB na čelu. "O ukrepih se bom odločila v naslednjih dneh," je še dodala Šantlova.

Da je prodaja Tovarne asfalta Črnuče nov Zidarjev udarec za upnike krovne družbe SCT, dokazujejo tudi naše informacije, da so v podjetju SCT Naložbe kupnino od prodaje porabili za servisiranje lastnih obveznosti. To posledično pomeni, da njegova mati od posla ne bo imela nič. Spomnimo, v načrtu finančnega prestrukturiranja, ki ga je SCT predložil ljubljanskemu okrožnemu sodišču v okviru prisilne poravnave, je vrednost SCT Naložb v primeru stečaja SCT ocenjena na 9,2 milijona evrov, kar je daleč največ od vseh hčerinskih družb. Četudi bo upravitelju, ki bo vodil skorajšnji stečaj SCT, torej uspelo najti kupca za SCT Naložbe, bo v stečajno maso SCT od njegove prodaje kapnil le drobiž. SCT Naložbe imajo namreč po prodaji tovarne asfalta v lasti le še podjetje SCT Stanovanjski inženiring, ki ima že od konca februarja blokirana transakcijska računa pri SKB in Abanki, njegovo vodstvo pa se po naših informacijah odloča o razglasitvi insolventnosti. Šantlova je v ponedeljek na sodišče vložila še dopolnitev ugovora proti vodenju prisilne poravnave, ki ga je utemeljila prav s tem, da se napovedi iz že omenjenega načrta ne uresničujejo.

primoz.cirman@dnevnik.si