Prav obračun med Čopom, ki je lansko sezono izpustil, in Špikom, ki se je lani med skifisti na svetovnem prvenstvu zavihtel v finale, naj bi bil po prvotnem scenariju osrednja tekma prvomajske regate, a Špik zaradi vnovične bolezni, pred 14 dnevi je izpustil že nastop v Zagrebu, na Bledu ni nastopil. V okrnjeni konkurenci je Čop nato zmagal zanesljivo pred Mariborčanom Gašperjem Fistravcem, tretji je bil presenetljivo Ljubljančan Matej Rojec, ki je ugnal tudi bolj uveljavljene Gregorja Domanjka, Žigo Piriha in Jana Špika, številni reprezentanti pa so ostali celo brez velikega finala. "Ta regata ne spreminja ničesar, danes je bil zaradi pogojev na vodi cilj le zmaga. Sicer pa se moram osredotočiti na Essen, dvojni dvojec z Gašperjem Fistravcem in drugi dan dvojni četverec v najmočnejši postavi. Tukaj sam vidim sebe, Luko (Špika op. p.) in Gašperja (Fistravca op. p.), četrto mesto pa je odprto. Sicer pa se je danes pokazalo, da simulacija zimskih izidov ni povsem zanesljiva in v teh razmerah so bile razlike še večje kot sicer, a take razmere imamo lahko tudi na svetovnem prvenstvu," je po tekmi povedal Čop.

Po Čopovem mnenju je bil končni vrstni red tudi nekoliko posledica razmer na vodi. "Nekateri so te razmere znali odlično izkoristiti. In ne vem, ali nas mora skrbeti, ker so nekateri zdrsnili nazaj, ali so morda drugi, na katere nismo računali, napredovali. Pri formiranju posadk pa so še drugi dejavniki, tudi združljivost z ostalimi, pravi ritem in drugi kriteriji." Manjše presenečenje je bila tudi zmaga Izolana Rajka Hrvata med lahkimi enojci, za njim sta se zvrstila Ljubljančan Matevž Malešič in Mariborčan Jure Grace, izkušeni Jure Cvet je bil četrti. Zadnji del tekmovanj so prireditelji zaradi močnega vetra izpeljali le na polovici proge. Med dekleti je zmagala trenutno prva slovenska tekmovalka Anja Šešum, med dvojci brez krmarja sta bila tudi na polovični progi z velikim naskokom prva Mariborčana Marko Grace in Janez Jurše. Sicer pa so dan spet zaznamovale nekatere odpovedi nekaterih slovenskih najboljših veslačev, ob Špiku sta manjkala tudi Tomaž Pirih in Gregor Kolander, kar je nekoliko skvarilo sliko na že tako šibko zasedenem tekmovanju in po mnenju številnih razkrilo ne preveč rožnato sliko v slovenskem veslanju.

Na vodi pa sta bila tokrat tudi veterana Jani Klemenčič in Milan Janša, slednji se je med treningom poškodoval, ki še kar računata na nastop na svetovnem prvenstvu. V konkurenci dvojcev brez krmarja sta na lastno pest za trening nastopila v eni od praznih prog in bila na koncu celo druga. "Kljub temu, da sva zadnji mesec zelo malo trenirala, sva lahko zelo zadovoljna. Sicer pa so v tem vremenu precej pomagale tudi izkušnje," je ocenil Janša in še enkrat poudaril, da se bosta za SP s Klemenčičem potegovala le, če bosta res videla možnosti za soliden nastop. Klemenčič dodaja, da prav vrhunsko pripravljena seveda še nista, a: "Možnosti še vedno so in predala se ne bova. Pravo sliko bo pokazala junijska regata, ko bo bržkone jasno, kaj in kako."