Sledil bo namreč premierjevi želji, da ga v prihodnjih tednih pred referendumom ne obremenjuje z iskanjem novega ministra, oziroma upošteval pričakovanje premierja in tudi predsednika države, da se stranke in njihovi voditelji do referenduma vzdržijo dejanj, ki niso nujna za prepričevanje ljudi, zakaj je pokojninska reforma pomembna. Premier Borut Pahor je včeraj poudaril, da je zadovoljen, ker sta se z ministrom Golobičem strinjala, da sprejme odločitev o umiku z ministrskega položaja po izteku referendumske kampanje za uveljavitev pokojninske reforme.

Tri ministrice iz vrst Zares bodo po Golobičevih besedah do referenduma normalno opravljale svoje delo. Pridružujejo se želji, da njihova dejanja ne vplivajo škodljivo na to, kar se bo dogajalo v času referendumske kampanje. "Ko bo to zaključeno, pa potegnile svoje konsekvence."

Glede morebitnega odhoda Zares iz koalicije je Golobič včeraj povedal, da mora stranka svoje odločitve sprejeti v skladu s pravili, ki veljajo znotraj nje. "Ta razprava je aktualna že dlje časa in se bo odvijala vzporedno s tem, kar se bo dogajalo v prihodnjih tednih."

Poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem je včeraj potrdila, da v naslednjih dneh dokončno odhaja iz stranke, do vrnitve Gregorja Golobiča v poslanske klopi (Zalokar-Oražmova je namreč nadomestna poslanka, ki je v parlament prišla ob odhodu Golobiča v vlado) pa bo ostala članica poslanske skupine.

Ob napovedanem odhodu čuti Zalokar-Oražmova olajšanje po turbulentnih dogodkih v zadnjih mesecih, hkrati pa tudi osebno razočaranje nad splošno politiko v Sloveniji, je povedala. Stranke po njenih besedah ne omogočajo več svobode, tudi v Zares je svobodo občutila le do določene točke, bolj natančna glede te točke pa ni želela biti.