CAS je ugotovila, da so antidopinški testi v aprilu in septembru 2009, analizirani s pomočjo biološkega potnega lista, pokazali na stopnjo, ki je povsem v skladu z manipulacijo s krvjo. CAS je potrdil zanesljivost posredne metode odkrivanja, ki temelji na krvnem profilu športnika, kot so že odločili tudi v primerih Cauccioli in Pellizotti. Valjavec je to potrdil že prej. "Druge podrobnosti me niti ne zanimajo. Ne preostane mi drugega, da se zdaj lotim drugega dela, obrnem drug list v življenju," je že med delom na svojem turističnem objektu na Pokljuki kratko pojasnil.

Kazen je neusmiljena. Hujša kot za najhujše dopinške grešnike. Sodnike CAS Valjavec ni prepričal, da so bile nenormalne krvne vrednosti ugotovljene na podlagi biološkega potnega lista, s katerim je UCI zdaj dočakala popolno potrditev, posledica življenjskih okoliščin. Sodniki so neobičajne vrednosti brez dokazov vzeli kot posledico nedovoljenih dopinških praks. Niso pomagali vsi življenjski argumenti, dejstva, da so krvne vrednosti posledica okoliščin.

Samo en primer. "Ja, izbris dosežkov se začne z rojstnim dnem hčerke Klare," Valjavec pritrdi okoliščini, s katerim so mu izbrisali tudi 7. mesto na italijanskem Giru,ter 7. mesto na dirki Po Švici, kjer je pet dni nosil rumeno majico. Praktično najboljše dosežke kariere. Dopinški test, opravljen 19. aprila, je imel pač nizke vrednosti, ki so bile očitno prvi vzrok, da so ga vzeli pod drobnogled biološkega potnega lista. Valjavec jih je pojasnjeval z napornim delom na Pokljuki, treningu, stresu zaradi okoliščin hitenja v porodnišnico ter rano na želodcu. Arbitri so očitno podatke, ki so izstopali, vzeli le statistično, kot so jih predstavili znanstveniki UCI, ki delajo na projektu biološkega potnega lista. Pojasnila Valjavca in drugih ekspertov, ki jih je v svojo obrambo najel Valjavec, niso imeli dovolj velike teže.

Mednarodna kolesarska zveza UCI je tako pred amaterskimi razsodniki na CAS dobila potrditev, da biološki potni list, na katerem dela za UCI vsaj devet strokovnjakov, deluje in najde "grešnike". Sistem ostaja, ne glede na žrtve. Valjavec, 13. aprila je praznoval 34 let, ni bil nikoli pozitiven na dopinški kontroli. UCI je doslej še edina od mednarodnih športnih zvez, ki spremlja (in kaznuje) športnike na podlagi nenormalnih statističnih vrednosti.