In ga tudi našli. Medvedjega mladiča bi namreč pod svoje okrilje z veseljem sprejel Jože Rožmanec iz Vrzdenca pri Horjulu, ki ima v lasti edini zasebni živalski vrt pri nas.

"Bistvo našega parka je, da pomagamo živalim, ki potrebujejo pomoč. V tem primeru gre prav za to, zato smo na razpolago. Vemo, kako se medvedom streže, vemo, kaj vse to zahteva, konec koncev imamo v svojem domu dva medveda že osem let," pravi Rožmanec, ki ranjenim in drugim pomoči potrebnim divjim živalim pomaga že več kot 30 let, odkar je oskrbel prvo srnico, ki ji je pri košnji travnika kosilnica odtrgala nogo. Izkušenj mu ne manjka, saj je bil nekoč tudi oskrbnik v ljubljanskem živalskem vrtu.

Po drugi strani pa Rožmanec opozarja, da bi morali medvedka čim prej premestiti v strokovno oskrbo, saj se v nasprotnem primeru lahko kaj hitro navzame neželenih navad. "Taka žival zelo hitro spozna, kaj je zanjo dobro, zato lahko nastopijo velike težave pri njenem odraščanju. Zdaj je namreč najbolj učljiv. Če bo nepravilno hranjen, če bo še naprej prisesan na kravje vime, se ne bo dobro končalo," svari Rožmanec.

Pri Logarjevih je bilo včeraj mirno

Na kmetiji Pr' Jelovčan v vasi Podvrh nad Poljansko dolino je bilo včeraj mirno. Tista, ki podpira tri vogale na kmetiji, gospodinja Tončka Logar, je zadovoljna, ker ljudje sočustvujejo z malo medvedjo kepico in ji želijo pomagati. Povedala nam je, da včeraj ni bilo najavljenih inšpektorjev in policistov, ki naj bi prišli z odločbo o odvzemu medvedka, zato pa se je pri njih oglasil župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.

"Dejal je, da bo poskušal narediti vse, da bi medvedek ostal pri nas doma. Imamo namreč veliko gozda, kjer bi mu lahko uredili primerno bivanje. Bomo videli, kako se bodo stvari razpletle," je po incidentu z inšpektorjem le nekoliko pomirjena Logarjeva. Povedala je še, da se medvedek dobro počuti in da kot priden kuža ves čas caplja za njimi, kamor koli gredo.

Župan medvedka ne pusti izobčine

Poslanec in župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež nam je potrdil, da je njegova želja enaka želji gospodarja Logarja. Torej, da mali medved ne gre po poti, ki jo je napovedal okoljski inšpektor - v smrt. "Gospodar Logar bi rad medvedka obdržal. Pripravljen je odstopiti velik del zemljišča, kjer bi se uredilo medvedov dom, varovanje in vse, kar pač sodi zraven. Kot župan bi rad, da medvedek postane občinska znamenitost na vrhu smučišča Stari vrh. Pri tem me podpirata tudi podžupan in predsednik krajevne skupnosti Javorje," je načrte razkril Čadež.

"Glede na način, kako je medvedek prišel k njim, kako so mu dali zavetišče in kako so domači z njim prijazni, bom naredil vse, da medvedek ostane v naši občini. To je pozitivna zgodba našega občana. Prav v veselje mi je vse skupaj," je ganjeno pristavil župan.